Inny moduł liczby zespolonej
Inny moduł liczby zespolonej
Czy można rozważać podobnie jak moduł liczby zespolonej \(\displaystyle{ \left|x+iy\right|= \sqrt{x^{2}+y^{2}}}\) rozpatrywać inny moduł zdefiniowany następująco:\(\displaystyle{ \left|x+iy\right|=\sqrt{x^{2}+i^{2}y^{2}}}\right|}\)? Wtedy otrzymujemy inną definicję odległości od początku układu i możemy się zastanawiać które liczby mają jednakową odległość. Wydaje mi się że punkty o jednakowej odległości od początku układu leżą na paraboli.
-- 2 lis 2017, o 18:06 --
A gdy \(\displaystyle{ x=y}\) to wektory długości zero leżą na prostej.
-- 2 lis 2017, o 18:06 --
A gdy \(\displaystyle{ x=y}\) to wektory długości zero leżą na prostej.
Ostatnio zmieniony 2 lis 2017, o 17:18 przez login1977, łącznie zmieniany 1 raz.
- szw1710
- Gość Specjalny
- Posty: 18811
- Rejestracja: 1 cze 2010, o 22:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Cieszyn
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 3746 razy
Re: Inny moduł liczby zespolonej
Mielibyśmy \(\displaystyle{ \sqrt{x^2-y^2}}\). Ale jeśli nawet dopuścić zespoloną interpretację pierwiastka kwadratowego, to odległości nie byłyby rzeczywiste. Tak więc tego rodzaju pojmowanie odległości kłóci się z intuicją i jest z góry skazane na zagładę.
Re: Inny moduł liczby zespolonej
Podnosimy do kwadratu liczby \(\displaystyle{ iy}\) bo leżą na osi urojonej a nie rzeczywistej.
-- 2 lis 2017, o 18:10 --
Dziękuję-- 2 lis 2017, o 18:40 --Rzeczywiście jak teraz patrzę to nazwa odległość jest tu nie na miejscu.
-- 2 lis 2017, o 18:10 --
Dziękuję-- 2 lis 2017, o 18:40 --Rzeczywiście jak teraz patrzę to nazwa odległość jest tu nie na miejscu.
- Takahashi
- Użytkownik
- Posty: 186
- Rejestracja: 12 maja 2017, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: brak
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 22 razy
Re: Inny moduł liczby zespolonej
Moduł, o którym mówisz, nie został tak zdefiniowany przypadkowo. Mamy bowiem
\(\displaystyle{ |z|= \sqrt[2]{\prod_\sigma \sigma(z)}}\),
gdzie \(\displaystyle{ \sigma}\) przebiega przez automorfizmy rozszerzenia \(\displaystyle{ \mathbb C / \mathbb R}\).
\(\displaystyle{ |z|= \sqrt[2]{\prod_\sigma \sigma(z)}}\),
gdzie \(\displaystyle{ \sigma}\) przebiega przez automorfizmy rozszerzenia \(\displaystyle{ \mathbb C / \mathbb R}\).
Inny moduł liczby zespolonej
Rzeczywiście pojęcie ciała było chyba wcześniejsze od liczb zespolonych.-- 4 lis 2017, o 09:18 --Chociaż nie. To trochę bez sensu. Może te pojęcia rozwijały się równolegle. Sam już nie wiem.