Oblicz pochodna funkcji w punkcie x0
Oblicz pochodna funkcji w punkcie x0
Witam, prosiłbym o wytłumaczenie mi poniższego przykładu, gdyż nie do końca rozumiem jak go zrobić, mianowicie
\(\displaystyle{ f(x) = x^{2} + x}\)
dla
\(\displaystyle{ x_0 = 5}\)
Problem mam w miejscu gdzie ułamek to: \(\displaystyle{ \frac{25}{0}}\)
Wyglada to tak:
\(\displaystyle{ f'(x) = f'(5) = \lim_{ x\to 5} \frac{ x^{2} + x - 5 }{x - 5}}\)
I w tym miejscu nie do końca rozumiem co mam zrobić, dziękuje za każda pomoc.
\(\displaystyle{ f(x) = x^{2} + x}\)
dla
\(\displaystyle{ x_0 = 5}\)
Problem mam w miejscu gdzie ułamek to: \(\displaystyle{ \frac{25}{0}}\)
Wyglada to tak:
\(\displaystyle{ f'(x) = f'(5) = \lim_{ x\to 5} \frac{ x^{2} + x - 5 }{x - 5}}\)
I w tym miejscu nie do końca rozumiem co mam zrobić, dziękuje za każda pomoc.
Ostatnio zmieniony 2 lis 2017, o 19:33 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- kmarciniak1
- Użytkownik
- Posty: 752
- Rejestracja: 14 lis 2014, o 19:37
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 167 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 80
- Rejestracja: 24 lis 2015, o 23:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 34 razy
Oblicz pochodna funkcji w punkcie x0
Rozumiem, że masz policzyć pochodną z definicji, tak?
Skorzystaj zatem ze wzoru: \(\displaystyle{ f'(x) = \lim_{ h\to0 } \frac{f(x+h) - f(x) }{h}}\)
Skorzystaj zatem ze wzoru: \(\displaystyle{ f'(x) = \lim_{ h\to0 } \frac{f(x+h) - f(x) }{h}}\)
Oblicz pochodna funkcji w punkcie x0
Ja skorzystałem ze wzoru \(\displaystyle{ f'(x) = \lim_{ x\to x0 } \frac{f(x) - f(x0) }{x - x0}}\)
Taki został podany na lekcji
-- 2 lis 2017, o 18:05 --
-- 2 lis 2017, o 18:07 --Problem mam w przekształceniu ułamka z postaci 25 przez 0, z tego co pamiętam robi sie to inaczej niz jest on 0 przez 0
Taki został podany na lekcji
-- 2 lis 2017, o 18:05 --
-- 2 lis 2017, o 18:07 --Problem mam w przekształceniu ułamka z postaci 25 przez 0, z tego co pamiętam robi sie to inaczej niz jest on 0 przez 0
- Rafsaf
- Użytkownik
- Posty: 466
- Rejestracja: 19 lut 2017, o 11:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podkarpacie/Wrocław
- Podziękował: 54 razy
- Pomógł: 80 razy
Oblicz pochodna funkcji w punkcie x0
Coś tu jest nie tak, co to za wzór, poczekaj może ktoś kto wie o co tu chodzi się wypowie.
Ogólnie
\(\displaystyle{ \left[ \frac{a}{0}\right] =\pm \infty , a\in R}\)
a ta granica z którą masz problem nie istnieje
Ogólnie
\(\displaystyle{ \left[ \frac{a}{0}\right] =\pm \infty , a\in R}\)
a ta granica z którą masz problem nie istnieje
Oblicz pochodna funkcji w punkcie x0
Okej, faktycznie źle wykorzystałem wzór z własnej głupoty, dziękuje wszystkim
-
- Użytkownik
- Posty: 80
- Rejestracja: 24 lis 2015, o 23:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 34 razy
Oblicz pochodna funkcji w punkcie x0
Okej Możesz zaprezentować jak wyjdzie korzystając z drugiego wzoru.