Ruch prostoliniowy, po okręgu, krzywoliniowy. rzuty. Praca, energia i moc. Zasady zachowania.
-
KrolKubaV
- Użytkownik

- Posty: 157
- Rejestracja: 10 wrz 2016, o 18:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Sącz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 4 razy
Post
autor: KrolKubaV » 2 lis 2017, o 11:22
Witam, chciałbym prosić o pomoc z takim zadaniem:
Pociąg jedzie na południe z prędkością \(\displaystyle{ 30 \frac{km}{h}}\) (względem torów) w deszczu, którego krople znosi wiatr, wiejący na południe. Nieruchomy obserwator na ziemi stwierdza, że tor każdej kropli tworzy z poziomem kąt \(\displaystyle{ 70}\) stopni. Obserwator w pociągiu widzi, że krople padają pionowo. Wyznacz wartość prędkości kropli względem ziemi.
Mi wychodzi wynik \(\displaystyle{ 24 \frac{m}{s}}\), ale w odpowiedziach jest wynik \(\displaystyle{ 32 \frac{m}{s}}\). Czy wynik w odpowiedziach jest poprawny?
-
SlotaWoj
- Moderator

- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 757 razy
Post
autor: SlotaWoj » 2 lis 2017, o 17:22
Wynik w odpowiedzi jest błędny. Ma być \(\displaystyle{ 24,3650\ \frac{\text{m}}{\text{s}} .}\)
-
KrolKubaV
- Użytkownik

- Posty: 157
- Rejestracja: 10 wrz 2016, o 18:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Sącz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 4 razy
Post
autor: KrolKubaV » 2 lis 2017, o 18:50
Wielkie dzięki!