Witam
Nauczyciel zadał nam 2 zadania z którym mam mały problem. Zadania są dosyć proste
1.Oblicz szybkość motorówki na stojącej wodzie, jeżeli podczas ruchu z prądem rzeki szybkość jej względem brzegu wynosi 6 m/s, a podczas ruchu pod prąd 4m/s. Ile wynosi szybkość prądu w rzece ?.
2.Oblicz z jaką szybkością oddalą się od siebie dwa pojazdy wyruszające z tego samego miejsca, z których jeden porusza się na północ z szybkością 3m/s, a drugi na zachód z szybkością 4m/s.
Ps. Proszę o dokładne opisanie
Temat poprawiłam.
ariadna
Oblicz szybkość prądu rzeki i pojazdów
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 23 wrz 2007, o 14:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kalisz
Oblicz szybkość prądu rzeki i pojazdów
Ostatnio zmieniony 23 wrz 2007, o 15:40 przez piotrekweb, łącznie zmieniany 1 raz.
- Justka
- Gość Specjalny
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
Oblicz szybkość prądu rzeki i pojazdów
Ad.1
\(\displaystyle{ \begin{cases}\upsilon_1+\upsilon_2=6\frac{m}{s}\\ \upsilon_1-\upsilon_2=4\frac{m}{s} \end}\)
Gdzie:
\(\displaystyle{ \upsilon_1}\)-szybkość motorówki
\(\displaystyle{ \upsilon_2}\)-szybkość prądu w rzece
\(\displaystyle{ \begin{cases}\upsilon_1+\upsilon_2=6\frac{m}{s}\\ \upsilon_1-\upsilon_2=4\frac{m}{s} \end}\)
Gdzie:
\(\displaystyle{ \upsilon_1}\)-szybkość motorówki
\(\displaystyle{ \upsilon_2}\)-szybkość prądu w rzece
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 23 wrz 2007, o 14:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kalisz
Oblicz szybkość prądu rzeki i pojazdów
\(\displaystyle{ \sqrt{a^{2}+b^{2}}=\sqrt{3^{2}+4^{2}}=\sqrt{25}=5}\)