Czy dana funkcja jest różnowartościowa i na? Przeciwobraz
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 17 paź 2017, o 13:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 25 razy
Czy dana funkcja jest różnowartościowa i na? Przeciwobraz
Niech \(\displaystyle{ P' \left( \mathbb{N} \right) =P \left( \mathbb{N} \right) - \left\{ \varnothing \right\}}\) i niech \(\displaystyle{ f: P' \left( \mathbb{N} \right)
\times P' \left( \mathbb{N} \right) \rightarrow P \left( \mathbb{N} \times \mathbb{N} \right)}\) będzie taka, że \(\displaystyle{ f \left( \left\langle C,D \right\rangle \right) =C \times D}\), dla dowolnych \(\displaystyle{ C, D \subseteq \mathbb{N}}\). Czy \(\displaystyle{ f}\) jest różnowartościowa i czy jest na \(\displaystyle{ P \left( \mathbb{N} \times \mathbb{N} \right)}\)? Znajdź \(\displaystyle{ f^{-1} \left( P \left( Parz \times Parz \right) \right)}\), gdzie \(\displaystyle{ Parz}\) oznacza zbiór wszystkich liczb parzystych.
Czy poniższe rozwiązanie jest poprawne?
a) "na"
\(\displaystyle{ \varnothing \in P \left( \mathbb{N} \times \mathbb{N} \right)}\) i dla dowolnych \(\displaystyle{ C, D \subseteq \mathbb{N}}\) mamy \(\displaystyle{ C \times D \neq \varnothing}\), więc \(\displaystyle{ f}\) nie jest na \(\displaystyle{ P \left( \mathbb{N} \times \mathbb{N} \right)}\).
b) 1-1
\(\displaystyle{ f}\) jest różnowartościowa, bo dla dowolnych \(\displaystyle{ C, D, E, F \subseteq \mathbb{N}}\) takich, że:
\(\displaystyle{ C \neq E, D \neq F \\ C= \left\{ c_{1},c_{2},...,c_{n} \right\} , n \in \mathbb{N} \\ D= \left\{ d_{1},d_{2},...,d_{m} \right\} , m \in \mathbb{N} \\ E= \left\{ e_{1},e_{2},...,e_{k} \right\} , k \in \mathbb{N} \\ F= \left\{ f_{1},f_{2},...,f_{l} \right\} , l \in \mathbb{N}}\)
mamy:
\(\displaystyle{ f \left( \left\langle C,D \right\rangle \right) =C \times D = \left\{ \left\langle c_{1},d_{1} \right\rangle, \left\langle c_{1}, d_{2} \right\rangle,...,\left\langle c_{n},d_{m} \right\rangle \right\} \neq\\ \neq \left\{ \left\langle e_{1},f_{1} \right\rangle, \left\langle e_{1}, f_{2} \right\rangle,...,\left\langle e_{k},f_{l} \right\rangle \right\} = E \times F = f \left( \left\langle E,F \right\rangle \right)}\)
c) \(\displaystyle{ f^{-1} \left( P \left( Parz \times Parz \right) \right) =P' \left( Parz \right) \times P' \left( Parz \right)}\)
Czy poniższe rozwiązanie jest poprawne?
a) "na"
\(\displaystyle{ \varnothing \in P \left( \mathbb{N} \times \mathbb{N} \right)}\) i dla dowolnych \(\displaystyle{ C, D \subseteq \mathbb{N}}\) mamy \(\displaystyle{ C \times D \neq \varnothing}\), więc \(\displaystyle{ f}\) nie jest na \(\displaystyle{ P \left( \mathbb{N} \times \mathbb{N} \right)}\).
b) 1-1
\(\displaystyle{ f}\) jest różnowartościowa, bo dla dowolnych \(\displaystyle{ C, D, E, F \subseteq \mathbb{N}}\) takich, że:
\(\displaystyle{ C \neq E, D \neq F \\ C= \left\{ c_{1},c_{2},...,c_{n} \right\} , n \in \mathbb{N} \\ D= \left\{ d_{1},d_{2},...,d_{m} \right\} , m \in \mathbb{N} \\ E= \left\{ e_{1},e_{2},...,e_{k} \right\} , k \in \mathbb{N} \\ F= \left\{ f_{1},f_{2},...,f_{l} \right\} , l \in \mathbb{N}}\)
mamy:
\(\displaystyle{ f \left( \left\langle C,D \right\rangle \right) =C \times D = \left\{ \left\langle c_{1},d_{1} \right\rangle, \left\langle c_{1}, d_{2} \right\rangle,...,\left\langle c_{n},d_{m} \right\rangle \right\} \neq\\ \neq \left\{ \left\langle e_{1},f_{1} \right\rangle, \left\langle e_{1}, f_{2} \right\rangle,...,\left\langle e_{k},f_{l} \right\rangle \right\} = E \times F = f \left( \left\langle E,F \right\rangle \right)}\)
c) \(\displaystyle{ f^{-1} \left( P \left( Parz \times Parz \right) \right) =P' \left( Parz \right) \times P' \left( Parz \right)}\)
Ostatnio zmieniony 1 lis 2017, o 16:46 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: \langle, \rangle.
Powód: Poprawa wiadomości: \langle, \rangle.
-
- Administrator
- Posty: 27284
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 4591 razy
Czy dana funkcja jest różnowartościowa i na? Przeciwobraz
Dobrze, o ile poprawisz na "dla dowolnych \(\displaystyle{ C, D \subseteq \mathbb{N}, \red C,D\neq\emptyset}\) mamy".adda16 pisze:a) "na"
\(\displaystyle{ \varnothing \in P \left( \mathbb{N} \times \mathbb{N} \right)}\) i dla dowolnych \(\displaystyle{ C, D \subseteq \mathbb{N}}\) mamy \(\displaystyle{ C \times D \neq \varnothing}\), więc \(\displaystyle{ f}\) nie jest na \(\displaystyle{ P \left( \mathbb{N} \times \mathbb{N} \right)}\).
Spostrzeżenie słuszne, argument niestety nie. Musisz pokazać, że dla dowolnych \(\displaystyle{ \left\langle C,D\right\rangle,\left\langle E,F\right\rangle\in P' \left( \mathbb{N} \right) \times P' \left( \mathbb{N} \right)}\) takich, że \(\displaystyle{ \left\langle C,D\right\rangle\neq\left\langle E,F\right\rangle}\) zachodzi \(\displaystyle{ f(\left\langle C,D\right\rangle)\neq f(\left\langle E,F\right\rangle)}\), a to jest dość dalekie od tego, co zrobiłaś.adda16 pisze:b) 1-1
\(\displaystyle{ f}\) jest różnowartościowa, bo dla dowolnych \(\displaystyle{ C, D, E, F \subseteq \mathbb{N}}\) takich, że:
\(\displaystyle{ C \neq E, D \neq F\\ C= \left\{ c_{1},c_{2},...,c_{n} \right\} , n \in \mathbb{N} \\ D= \left\{ d_{1},d_{2},...,d_{m} \right\} , m \in \mathbb{N} \\ E= \left\{ e_{1},e_{2},...,e_{k} \right\} , k \in \mathbb{N} \\ F= \left\{ f_{1},f_{2},...,f_{l} \right\} , l \in \mathbb{N}}\)
mamy:
\(\displaystyle{ f \left( \left\langle C,D \right\rangle \right) =C \times D = \left\{ \left\langle c_{1},d_{1} \right\rangle, \left\langle c_{1}, d_{2} \right\rangle,...,\left\langle c_{n},d_{m} \right\rangle \right\} \neq\\ \neq \left\{ \left\langle e_{1},f_{1} \right\rangle, \left\langle e_{1}, f_{2} \right\rangle,...,\left\langle e_{k},f_{l} \right\rangle \right\} = E \times F = f \left( \left\langle E,F \right\rangle \right)}\)
Zresztą, wygodniej byłoby założyć, że \(\displaystyle{ f(\left\langle C,D\right\rangle)= f(\left\langle E,F\right\rangle)}\) i pokazać, że wtedy \(\displaystyle{ \left\langle C,D\right\rangle=\left\langle E,F\right\rangle}\). Wówczas dowód sprowadza się do znanego twierdzenia (które albo znamy, albo musimy dowieść):
Jeśli \(\displaystyle{ A,B,C,D\in P'(\NN)}\), to \(\displaystyle{ A\times B=C\times D \Rightarrow A=C\land B=D}\).
Dobrze.adda16 pisze:c) \(\displaystyle{ f^{-1} \left( P \left( Parz \times Parz \right) \right) =P' \left( Parz \right) \times P' \left( Parz \right)}\)
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 17 paź 2017, o 13:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 25 razy
Re: Czy dana funkcja jest różnowartościowa i na? Przeciwobra
Dziękuję!
Jeśli zakładam, że:
\(\displaystyle{ \red C,D\neq\emptyset}\)
to muszę określać przypadek gdy
\(\displaystyle{ C= \emptyset \vee D=\emptyset}\)
Jeśli zakładam, że:
\(\displaystyle{ \red C,D\neq\emptyset}\)
to muszę określać przypadek gdy
\(\displaystyle{ C= \emptyset \vee D=\emptyset}\)
-
- Administrator
- Posty: 27284
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 4591 razy
Re: Czy dana funkcja jest różnowartościowa i na? Przeciwobra
No skąd, przecież \(\displaystyle{ C,D\in P'(\NN)}\).
JK
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 19184
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 3243 razy
Re: Czy dana funkcja jest różnowartościowa i na? Przeciwobra
Co prawda rozwiązanie pieszej części jest poprawne, ale warto zwrócić uwagę na dużo istotniejszą przyczynę nie bycia "na"
Prócz obrazami są "prostokąty" (w pewnym sensie, oczywiście) a istnieje bardzo dużo podzbiorow, która prostokątami nie są.
Prócz obrazami są "prostokąty" (w pewnym sensie, oczywiście) a istnieje bardzo dużo podzbiorow, która prostokątami nie są.
-
- Administrator
- Posty: 27284
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 4591 razy
Re: Czy dana funkcja jest różnowartościowa i na? Przeciwobra
Zgadza się, ale najprościej pokazać ze zbiorem pustym...
JK
JK