Koń ciągnie sanie
-
- Użytkownik
- Posty: 44
- Rejestracja: 5 gru 2013, o 15:10
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 12 razy
Koń ciągnie sanie
Koń ciągnie kulig złożony z czterech sań. Pierwsze, duże sanie w raz w woźnicą i dziećmi są dwukrotnie cięższe od sumy ciężaru pozostałych 3 par sanek, o jednakowej masie \(\displaystyle{ m = 30kg}\). Koń ciągnie sanie ze stałą siłą. Wyznacz wartość tej siły oraz siły naciągu linek łączących sanie jeżeli po przejechaniu \(\displaystyle{ 200 m}\), kulig osiągnął prędkość \(\displaystyle{ 15 km/h}\). Rozważ dwa przypadki: a) współczynnik tarcia sań o śnieg \(\displaystyle{ f = 0}\), b) \(\displaystyle{ f = 0.05}\)
a) \(\displaystyle{ F_w = 11,61N}\)
b) \(\displaystyle{ F_w = 146,61N}\)
\(\displaystyle{ a = 0,043 m/s^2}\)
Pomysł na równania z naciagiem? może to zmęczenie już mi wchodzi...
a) \(\displaystyle{ F_w = 11,61N}\)
b) \(\displaystyle{ F_w = 146,61N}\)
\(\displaystyle{ a = 0,043 m/s^2}\)
Pomysł na równania z naciagiem? może to zmęczenie już mi wchodzi...
Ostatnio zmieniony 31 paź 2017, o 22:55 przez AiDi, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Moderator
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 757 razy
Koń ciągnie sanie
To ile tych sań jest, \(\displaystyle{ 4}\) czy \(\displaystyle{ 2\cdot3+1=7}\) ???entomonolog pisze:Koń ciągnie kulig złożony z czterech sań. Pierwsze, duże sanie w raz w woźnicą i dziećmi są dwukrotnie cięższe od sumy ciężaru pozostałych 3 par sanek, ...
Źle! – Tu pomyliłem się.entomonolog pisze:a) \(\displaystyle{ F_w = 11,61N}\)
Źle! – Tu również pomyliłem się.entomonolog pisze:b) \(\displaystyle{ F_w = 146,61N}\)
Dobrze!entomonolog pisze:\(\displaystyle{ a = 0,043 m/s^2}\)
Masa kuligu \(\displaystyle{ \neq267,5\text{ kg}}\) .
To Ty masz mieć pomysły.entomonolog pisze:Pomysł na równania z naciągiem? ...
Edit: A jednak obie siły dobrze! To ja się pomyliłem.
Ostatnio zmieniony 1 lis 2017, o 11:47 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 44
- Rejestracja: 5 gru 2013, o 15:10
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 12 razy
Re: Koń ciągnie sanie
Dlaczego Siła wyszła źle?
Skoro mam \(\displaystyle{ 3 \cdot 30 kg=90 kg}\)
i duże sanie \(\displaystyle{ 180 kg.}\)
są 4 sanie. a nie 7
nie mogę ogarnąć problemu związanego z siłami naciągu.
\(\displaystyle{ F_w = F - N_3}\)
\(\displaystyle{ m_3 \cdot a = N_3 - N_2}\)
\(\displaystyle{ m_2 \cdot a = N_2 - N_1}\)
\(\displaystyle{ m_1 \cdot a = N_1}\)
Skoro mam \(\displaystyle{ 3 \cdot 30 kg=90 kg}\)
i duże sanie \(\displaystyle{ 180 kg.}\)
są 4 sanie. a nie 7
nie mogę ogarnąć problemu związanego z siłami naciągu.
\(\displaystyle{ F_w = F - N_3}\)
\(\displaystyle{ m_3 \cdot a = N_3 - N_2}\)
\(\displaystyle{ m_2 \cdot a = N_2 - N_1}\)
\(\displaystyle{ m_1 \cdot a = N_1}\)
Ostatnio zmieniony 1 lis 2017, o 11:14 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
-
- Moderator
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 757 razy
Re: Koń ciągnie sanie
W sprawie sił, to ja się pomyliłem.
Wyprzęgasz konie z pierwszych sanek, zaprzęgasz do i-tych i każesz mu poruszać się w obliczonym wcześniej przyspieszeniem \(\displaystyle{ a}\) .
Będzie:
Wyprzęgasz konie z pierwszych sanek, zaprzęgasz do i-tych i każesz mu poruszać się w obliczonym wcześniej przyspieszeniem \(\displaystyle{ a}\) .
Będzie:
- \(\displaystyle{ v=15\ \frac{\text{km}}{\text{h}}=4\:\frac{1}{6}\ \frac{\text{m}}{\text{s}}}\)
\(\displaystyle{ s=200\text{ m}}\)
\(\displaystyle{ a=\frac{v^2}{2s}}\)
\(\displaystyle{ F_i=\left(\sum_{j=i}^4m_j\right)\cdot(a+fg)\quad i\in\{1,2,3,4\}}\)
- \(\displaystyle{ F_{i+1}=F_i-(a+fg)\cdot m_i\quad i\in\{1,2,3\}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 44
- Rejestracja: 5 gru 2013, o 15:10
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 12 razy
Re: Koń ciągnie sanie
a) współczynnik tarcia\(\displaystyle{ f = 0
N_1 = 1,29N
N_2 - 2,58 N
N_3 = 3,87 N}\)
b) współczynnik tarcia\(\displaystyle{ f = 0,05 N_1 = 16,29 N N_2 = 32,58 N N_3 = 48,87 N}\)
b) współczynnik tarcia\(\displaystyle{ f = 0,05 N_1 = 16,29 N N_2 = 32,58 N N_3 = 48,87 N}\)
-
- Moderator
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 757 razy
Re: Koń ciągnie sanie
Wyniki dobre, ale rozumowanie mętne.
O ile mogę się domyślić, czym są siły \(\displaystyle{ N_1,\ N_2,\ N_3}\) , to nie wiem co to za siła \(\displaystyle{ F}\) .entomonolog pisze:\(\displaystyle{ F_w = F - N_3}\)
\(\displaystyle{ m_3 \cdot a = N_3 - N_2}\)
\(\displaystyle{ m_2 \cdot a = N_2 - N_1}\)
\(\displaystyle{ m_1 \cdot a = N_1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 44
- Rejestracja: 5 gru 2013, o 15:10
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 12 razy
Re: Koń ciągnie sanie
W sumie obejdzie się bez pierwszego równania. Wystarczą tylko te N. Bo nie obliczam naciągu między koniem a największymi saniami