Dynamika - bloczki i Klocki

Ruch prostoliniowy, po okręgu, krzywoliniowy. rzuty. Praca, energia i moc. Zasady zachowania.
entomonolog
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 5 gru 2013, o 15:10
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 12 razy

Dynamika - bloczki i Klocki

Post autor: entomonolog »

4. Dwa klocki o masach \(\displaystyle{ m_1 = 50g}\) i \(\displaystyle{ m_2 = 2 \cdot m_1}\) połączone są nierozciągliwą linką o wytrzymałości\(\displaystyle{ F_N = 5N}\). Z jaką siłą można ciągnąć pierwsze ciało, bez przerywania nici. Czy wynik zmieni się, jeśli siłę przyłożymy do drugiego ciała?

Nie mam pojęcia jak się za to zabrać bo brakuje mi tutaj tarcia...



5. Dwie masy \(\displaystyle{ m_1}\) i \(\displaystyle{ m_2}\) połączono sznurkiem przerzuconym przez bloczek bez tarcia . Masa \(\displaystyle{ m_1}\) spoczywa na stole. a) Jeżeli \(\displaystyle{ m_1 = 0,1kg}\) i \(\displaystyle{ m_2 =0,3kg}\), jaka siła jest potrzebna, aby \(\displaystyle{ m_1}\) utrzymać na stole? b) jakie jest wtedy napięcie sznurka? c) jakie byłoby napięcie, gdyby zwolnić \(\displaystyle{ m_1}\)?
Odpowiedzi do 5 jakie uzyskałem to
\(\displaystyle{ a = 6,67}\)
a) \(\displaystyle{ 2N}\)
b) \(\displaystyle{ 3N}\)
c) \(\displaystyle{ 1 N}\)\(\displaystyle{ }\)
Ostatnio zmieniony 1 lis 2017, o 12:22 przez AiDi, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Nie kasuj treści postów.
korki_fizyka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 656
Rejestracja: 17 lut 2016, o 21:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 74 razy

Dynamika - bloczki i Klocki

Post autor: korki_fizyka »

entomonolog pisze:
Nie mam pojęcia jak się za to zabrać bo brakuje mi tutaj tarcia...
bez tarcia jest chyba łatwiej natomiast zad. 5 bez tarcia jest bez sensu
Ostatnio zmieniony 31 paź 2017, o 22:00 przez korki_fizyka, łącznie zmieniany 1 raz.
entomonolog
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 5 gru 2013, o 15:10
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 12 razy

Dynamika - bloczki i Klocki

Post autor: entomonolog »

ale jak? patrze sie na to i nie widze...
korki_fizyka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 656
Rejestracja: 17 lut 2016, o 21:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 74 razy

Dynamika - bloczki i Klocki

Post autor: korki_fizyka »

entomonolog pisze:ale jak? patrze sie na to i nie widze...
wyznacz przyspieszenie, które potem podstawisz w miejsce siły naciągu, która działa tylko na klocek z tyłu

\(\displaystyle{ F_1 = \frac{3}{2} F_n}\)
\(\displaystyle{ F_2 = 3F_n}\)
entomonolog
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 5 gru 2013, o 15:10
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 12 razy

Dynamika - bloczki i Klocki

Post autor: entomonolog »

Dzięki poszło, mój błąd rachunkowy.
ODPOWIEDZ