Problem kozy
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 6171
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2552 razy
- Pomógł: 673 razy
Problem kozy
Na brzegu (którym jest okrąg jednostkowy) uwiązana jest na sznurku koza. Dla jakiej długości tego sznurka w zasięgu kozy będzie połowa pastwiska ?
-
- Użytkownik
- Posty: 1556
- Rejestracja: 16 cze 2006, o 15:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 51 razy
- Pomógł: 411 razy
Re: Problem kozy
W postaci unormowanej równanie dla tego problemu wygląda tak:
\(\displaystyle{ N=\frac{1}{\pi}\left(2-n^2\right)\arcsin\frac{n}{2}+\frac{n^2}{2}-\frac{n}{2\pi}\sqrt{4-n^2}}\)
Oznaczenia: \(\displaystyle{ N=\frac{s}{S},\ n=\frac{r}{R}}\), gdzie \(\displaystyle{ s,S,r,R}\) to odpowiednio: pole dostępne, pole całkowite pastwiska, długość sznurka, promień pastwiska.
Można sobie stablicować wyniki.
Wersja 3D:
Na powierzchni doskonale kulistej planety umieszczono punktowe źródło wysyłające doskonale przenikliwe promieniowanie we wszystkich kierunkach. Regulowana moc promieniowania określa jego zasięg. Jaki powinien być zasięg promieniowania, by obejmowało ono żądaną część objętości planety?
\(\displaystyle{ N=\frac{1}{\pi}\left(2-n^2\right)\arcsin\frac{n}{2}+\frac{n^2}{2}-\frac{n}{2\pi}\sqrt{4-n^2}}\)
Oznaczenia: \(\displaystyle{ N=\frac{s}{S},\ n=\frac{r}{R}}\), gdzie \(\displaystyle{ s,S,r,R}\) to odpowiednio: pole dostępne, pole całkowite pastwiska, długość sznurka, promień pastwiska.
Można sobie stablicować wyniki.
Wersja 3D:
Na powierzchni doskonale kulistej planety umieszczono punktowe źródło wysyłające doskonale przenikliwe promieniowanie we wszystkich kierunkach. Regulowana moc promieniowania określa jego zasięg. Jaki powinien być zasięg promieniowania, by obejmowało ono żądaną część objętości planety?
- pesel
- Użytkownik
- Posty: 1632
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 393 razy
Problem kozy
Co oznacza "doskonale przenikliwe" w kontekście jego zasięgu zależnego od mocy?
Można też problem kozy zmodyfikować i przyszpilić ją wewnątrz pastwiska (w zadanej odległości od środka). Można też dać dwie kozy na obrzeżu pastwiska w zadanej odległości od siebie i np. obliczyć jakie muszą być sznurki aby każda miała tylko dla siebie jakąś tam część pastwiska uznając np. część wspólną za niczyją. Takie tam kozie fantazje.
Można też problem kozy zmodyfikować i przyszpilić ją wewnątrz pastwiska (w zadanej odległości od środka). Można też dać dwie kozy na obrzeżu pastwiska w zadanej odległości od siebie i np. obliczyć jakie muszą być sznurki aby każda miała tylko dla siebie jakąś tam część pastwiska uznając np. część wspólną za niczyją. Takie tam kozie fantazje.
Ostatnio zmieniony 30 paź 2017, o 19:53 przez pesel, łącznie zmieniany 1 raz.