Mamy funkcje określoną następująco :
\(\displaystyle{ f(x,y)=\begin{cases} \arccos (x^2+y^2) &\text{dla } x^2+y^2 \le 1\\(x^2-3y^2) \ln (4x^2+y^2) &\text{dla } x^2+y^2>1 \end{cases}}\).
Zatem mamy ciągłość wewnątrz i na zewnątrz okręgu. Jedynie gdzie się może zepsuć to na brzegu..
Znaleźć wszystkie punkty ciągłości funkcji.
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 3141
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 1068 razy
Re: Znaleźć wszystkie punkty ciągłości funkcji.
To może skoro mamy takie ładne kółko to przejdziemy na współrzędne biegunowe.
Niech \(\displaystyle{ x=r\cos\phi}\) oraz \(\displaystyle{ y=r\sin \phi}\) wtedy liczymy a raczej sprawdzamy czy:
\(\displaystyle{ \lim_{r \to 1^{+}}r^2 \cdot \left( \cos^2\phi-3\sin^2\phi\right) \cdot \ln\left( r^2(4\cos^2\phi+\sin^2\phi)\right)=0}\)
Widać że tak nie jest dla każdego kąta \(\displaystyle{ \phi}\) dlatego ciągłości nie ma.
Niech \(\displaystyle{ x=r\cos\phi}\) oraz \(\displaystyle{ y=r\sin \phi}\) wtedy liczymy a raczej sprawdzamy czy:
\(\displaystyle{ \lim_{r \to 1^{+}}r^2 \cdot \left( \cos^2\phi-3\sin^2\phi\right) \cdot \ln\left( r^2(4\cos^2\phi+\sin^2\phi)\right)=0}\)
Widać że tak nie jest dla każdego kąta \(\displaystyle{ \phi}\) dlatego ciągłości nie ma.