Jak rozwiązać zadanie o poleceniu "Podaj interpretacje geometryczną zbiorów" ?
Nie mieliśmy na zajęciach takiego przykładu, a niestety wśród zadań domowych takowe się znalazło. Nie mogę za bardzo znaleźć w internecie takiego zadania na zbiorach.
Czy ktoś mógłby przedstawić mi na tym przykładzie jak to wykonać?
\(\displaystyle{ \mathbb R \times \left\{ \frac{ -\pi }{2}, \frac{3 \pi }{2} \right\}}\)
Interpretacja geometryczna zbiorów
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 7900
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 243 razy
- Pomógł: 3095 razy
Re: Interpretacja geometryczna zbiorów
To iloczyn kartezjański.
W układzie XOY przedstawionym zbiorem są punkty dwóch prostych:
\(\displaystyle{ y= \frac{- \pi }{2} \vee y= \frac{3\pi }{2}}\)
EDIT:
W układzie XOY przedstawionym zbiorem są punkty dwóch prostych:
\(\displaystyle{ y= \frac{- \pi }{2} \vee y= \frac{3\pi }{2}}\)
EDIT:
Ukryta treść:
Ostatnio zmieniony 29 paź 2017, o 21:49 przez kerajs, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 104
- Rejestracja: 6 wrz 2009, o 14:00
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 5 razy
Re: Interpretacja geometryczna zbiorów
\(\displaystyle{ \mathbb R \times \left\{ \frac{ -\pi }{2}, \frac{3 \pi }{2} \right\}= \left\{(x,y): x \in \mathbb{R}, y\in \left\{ \frac{ -\pi }{2}, \frac{3 \pi }{2} \right\}\right\}}\)
Więc tak, będą to dwie proste \(\displaystyle{ y= \frac{ -\pi }{2}}\) oraz \(\displaystyle{ y=\frac{3 \pi }{2}}\)
Więc tak, będą to dwie proste \(\displaystyle{ y= \frac{ -\pi }{2}}\) oraz \(\displaystyle{ y=\frac{3 \pi }{2}}\)