Prędkość względna pociągów.

Ruch prostoliniowy, po okręgu, krzywoliniowy. rzuty. Praca, energia i moc. Zasady zachowania.
Famire
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 22 lut 2017, o 13:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Prędkość względna pociągów.

Post autor: Famire »

Ze stacji kolejowej w Koluszkach rusza pociąg A i w ciągu \(\displaystyle{ 5min}\) osiąga prędkość \(\displaystyle{ 54 \frac{km}{h}}\). W tym samym momencie na równoległym torze w odległości \(\displaystyle{ 2 km}\) od stacji rozpoczyna hamowanie pociąg B jadący z prędkością początkową \(\displaystyle{ 72 \frac{km}{h}}\) w kierunku stacji. Jaka będzie prędkość względna pociągów w odległości \(\displaystyle{ 200m}\) od stacji? Oba pociągi poruszają się ze stałym przyspieszeniem.

No i zacząłem rozwiązywać:
\(\displaystyle{ a=const}\)

POCIĄG A:
\(\displaystyle{ v=54 frac{km}{h}=15 frac{m}{s}
\(\displaystyle{ t=5min=300s}\)
\(\displaystyle{ a= \frac{v}{t}= \frac{15}{300}=0,05 \frac{m}{s ^{2} }}\)

POCIĄG B:

\(\displaystyle{ v _{0}=72 \frac{km}{h}=20 \frac{m}{s}}\)
\(\displaystyle{ s=2km=2000m}\)
No i tutaj już mam problem, nie wiem jak wyliczyć przyspieszenie. Pomógł by mi ktoś z tym?}\)
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

Re: Prędkość względna pociągów.

Post autor: wujomaro »

Proponuję rozwiązać układ równań, w których jednym równaniem będzie definicja przyspieszenia \(\displaystyle{ a=\frac{\Delta v}{t}}\), a drugim wzór na drogę.
Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ