Mamy funkcję o dziedzinie \(\displaystyle{ = \RR}\).
\(\displaystyle{ \lim_{ x \to 1^- } f(x) \neq f(1) = \lim_{ x \to 1^+ } f(x)}\)
W jaki sposób mogę zapisać zbiór argumentów, dla których \(\displaystyle{ f(x)}\) jest ciągła?
a) \(\displaystyle{ x = \RR \setminus \{1\}}\)
b) \(\displaystyle{ x \in( -\infty;1) \right ; x \in \langle 1;\infty)}\))
c) inaczej
ciągłość w przedziałach
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 18 maja 2010, o 15:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Częstochowa
ciągłość w przedziałach
Ostatnio zmieniony 29 paź 2017, o 22:31 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 19225
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 3247 razy
ciągłość w przedziałach
Korzystając z definicji ciągłości funkcji. Z tego co zakładasz wydedukować można jedynie, że nie jest ona ciągła w jedynce. Nic więcej.