Stosując zasadę indukcji matematycznej udowodnić:
\(\displaystyle{ \forall_{n\in\mathbb{N}} \forall_{x\in\mathbb{R}}: \left| \sin (nx)\right| \le n\left|\sin x \right|}\)
Dla \(\displaystyle{ n=1}\) oczywiście nierówność zachodzi.
Ale jak udowodnić że nierówność zachodzi dla \(\displaystyle{ n+1}\) ?
Indukcja matematyczna i sinusy
-
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 7 lut 2015, o 17:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 31 razy
Indukcja matematyczna i sinusy
Ostatnio zmieniony 29 paź 2017, o 11:36 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Gość Specjalny
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
Re: Indukcja matematyczna i sinusy
Przyda się wzór na sinus sumy, nierówność (warunek) trójkąta i ograniczenie sinusa i kosinusa.
-
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 7 lut 2015, o 17:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 31 razy
Re: Indukcja matematyczna i sinusy
Założenie: \(\displaystyle{ \left| \sin (nx)\right| \le n\left|\sin x \right|}\)
Teza: \(\displaystyle{ \left| \sin(nx+x)\right| \le (n+1)\left| \sin x\right|}\)
\(\displaystyle{ \Leftrightarrow \left| \sin (nx)\cos x + \sin x\cos (nx) \right| \le \left| n\sin x\right|+\left| \sin x\right|}\)
Z nierówności trójkąta wiemy, że:
\(\displaystyle{ \left| \sin (nx)\cos x + \sin x\cos (nx) \right| \le \left| \sin (nx)\right|\left| \cos x\right|+\left|\sin x\right|\left| \cos (nx)\right|}\)
Czyli wystarczy udowodnić, że \(\displaystyle{ \left| \sin (nx)\right|\left| \cos x\right|+\left|\sin x\right|\left| \cos (nx)\right| \le \left| n\sin x\right|+\left| \sin x\right|}\)
Z założenia wiemy, że:
\(\displaystyle{ \left| \sin (nx)\right| \le n\left|\sin x \right|}\)
Ponieważ \(\displaystyle{ \left|\cos x\right| \in \left\langle 0,1\right\rangle}\), to \(\displaystyle{ \left| \sin (nx)\right|\left| \cos x\right| \le n\left|\sin x \right|}\) \(\displaystyle{ (1)}\)
Ponieważ \(\displaystyle{ \left|\cos (nx)\right| \in \left\langle 0,1\right\rangle}\), to \(\displaystyle{ \left| \sin x\right|\left| \cos (nx)\right| \le \left|\sin x\right|}\) \(\displaystyle{ (2)}\)
\(\displaystyle{ (1) \wedge (2) \Rightarrow \left| \sin (nx)\right|\left| \cos x\right|+\left|\sin x\right|\left| \cos (nx)\right| \le \left| n\sin x\right|+\left| \sin x\right|}\)
cbdu
Może być ?
Teza: \(\displaystyle{ \left| \sin(nx+x)\right| \le (n+1)\left| \sin x\right|}\)
\(\displaystyle{ \Leftrightarrow \left| \sin (nx)\cos x + \sin x\cos (nx) \right| \le \left| n\sin x\right|+\left| \sin x\right|}\)
Z nierówności trójkąta wiemy, że:
\(\displaystyle{ \left| \sin (nx)\cos x + \sin x\cos (nx) \right| \le \left| \sin (nx)\right|\left| \cos x\right|+\left|\sin x\right|\left| \cos (nx)\right|}\)
Czyli wystarczy udowodnić, że \(\displaystyle{ \left| \sin (nx)\right|\left| \cos x\right|+\left|\sin x\right|\left| \cos (nx)\right| \le \left| n\sin x\right|+\left| \sin x\right|}\)
Z założenia wiemy, że:
\(\displaystyle{ \left| \sin (nx)\right| \le n\left|\sin x \right|}\)
Ponieważ \(\displaystyle{ \left|\cos x\right| \in \left\langle 0,1\right\rangle}\), to \(\displaystyle{ \left| \sin (nx)\right|\left| \cos x\right| \le n\left|\sin x \right|}\) \(\displaystyle{ (1)}\)
Ponieważ \(\displaystyle{ \left|\cos (nx)\right| \in \left\langle 0,1\right\rangle}\), to \(\displaystyle{ \left| \sin x\right|\left| \cos (nx)\right| \le \left|\sin x\right|}\) \(\displaystyle{ (2)}\)
\(\displaystyle{ (1) \wedge (2) \Rightarrow \left| \sin (nx)\right|\left| \cos x\right|+\left|\sin x\right|\left| \cos (nx)\right| \le \left| n\sin x\right|+\left| \sin x\right|}\)
cbdu
Może być ?
-
- Gość Specjalny
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
Re: Indukcja matematyczna i sinusy
Tak, może być. Chociaż ładniej wygląda dowód w jednym ciągu nierówności (trudniej się pogubic): \(\displaystyle{ |\sin[(n+1)x]|=|\sin(nx+x)|=|\sin(nx)\cos x+\cos(nx)\sin x|\le|\sin(nx)||\cos x|+|\cos(nx)||\sin x|\le n|\sin x|\cdot 1+1\cdot|\sin x|=(n+1)|\sin x|}\)