Granica - twierdzenie o trzech ciągach
-
- Użytkownik
- Posty: 44
- Rejestracja: 14 paź 2017, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
Granica - twierdzenie o trzech ciągach
Hej, mam problem ze zrobieniem zadania z granic, z zadania domowego od eTrapeza. Stosuję metodę trzech ciągów, ale wynik wychodzi mi dla lewej strony \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\), a dla prawej 2, a powinien wyjść 1 dla calości.
O to ten przykład: \(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty} \left( \frac{1}{ n^{2} } + \frac{3}{ n^{2} }+ \frac{5}{n ^{2} } + ... + \frac{2n-1}{n ^{2} } \right)}\).
O to jak rozpisałem ten przykład za pomocą tego sposobu:
\(\displaystyle{ \frac{1}{ n^{2} } + \frac{3}{ n^{2} }+ \frac{5}{n ^{2} } + ... + \frac{n-1}{n ^{2} } \le \frac{1}{ n^{2} } + \frac{3}{ n^{2} }+ \frac{5}{n ^{2} } + ... + \frac{2n-1}{n ^{2} } \le \frac{1}{ n^{2} } + \frac{3}{ n^{2} }+ \frac{5}{n ^{2} } + ... + \frac{2n}{n ^{2} }}\)
O to ten przykład: \(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty} \left( \frac{1}{ n^{2} } + \frac{3}{ n^{2} }+ \frac{5}{n ^{2} } + ... + \frac{2n-1}{n ^{2} } \right)}\).
O to jak rozpisałem ten przykład za pomocą tego sposobu:
\(\displaystyle{ \frac{1}{ n^{2} } + \frac{3}{ n^{2} }+ \frac{5}{n ^{2} } + ... + \frac{n-1}{n ^{2} } \le \frac{1}{ n^{2} } + \frac{3}{ n^{2} }+ \frac{5}{n ^{2} } + ... + \frac{2n-1}{n ^{2} } \le \frac{1}{ n^{2} } + \frac{3}{ n^{2} }+ \frac{5}{n ^{2} } + ... + \frac{2n}{n ^{2} }}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 6599
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 1427 razy
Re: Granica - twierdzenie o trzech ciągach
Dlaczego uparłeś się na twierdzenie o trzech ciągach, jeżeli
\(\displaystyle{ \lim_{n\to \infty}\left( \frac{1}{n^2} + \frac{3}{n^2}+...+ \frac{2n -1}{n^2}\right) = \lim_{n\to \infty} \frac{1 +2n-1}{2n^2}\cdot n = 1?}\)
\(\displaystyle{ \lim_{n\to \infty}\left( \frac{1}{n^2} + \frac{3}{n^2}+...+ \frac{2n -1}{n^2}\right) = \lim_{n\to \infty} \frac{1 +2n-1}{2n^2}\cdot n = 1?}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 44
- Rejestracja: 14 paź 2017, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
Re: Granica - twierdzenie o trzech ciągach
janusz47, wiesz co, tak zrobiłem jak Ty, ale mi też wyszło źle, dlatego przeszedłem do twierdzenie o trzech ciągach, ale masz rację, nie wyszło mi sposób z ciągiem, ponieważ nie zapisałem \(\displaystyle{ \frac{ 2n^{2} }{2}}\) i temu miałem źle. Ale już mi wyszło 1 Bo o ile się nie mylę we wzorze na ciąg arytmetyczny dzielimy jeszcze przez 2 A wiesz może gdzie mam błąd w tym sposobie z tw. o trzech ciągach, jeżeli można tym sposobem ten przykład zrobić?
- Rafsaf
- Użytkownik
- Posty: 466
- Rejestracja: 19 lut 2017, o 11:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podkarpacie/Wrocław
- Podziękował: 54 razy
- Pomógł: 80 razy
Re: Granica - twierdzenie o trzech ciągach
\(\displaystyle{ \frac{1}{ n^{2} } + \frac{3}{ n^{2} }+ \frac{5}{n ^{2} } + ... + \frac{n-1}{n ^{2} } \le \frac{1}{ n^{2} } + \frac{3}{ n^{2} }+ \frac{5}{n ^{2} } + ... + \frac{2n-1}{n ^{2} } \le \frac{1}{ n^{2} } + \frac{3}{ n^{2} }+ \frac{5}{n ^{2} } + ... + \frac{2n}{n ^{2} }}\)
A dlaczego zmieniłeś wzór na wyraz ogólny tych sum po lewej i po prawej, a nie jesteś konsekwentny?
Skoro po lewej uparłeś się na \(\displaystyle{ \frac{n-1}{n ^{2} }}\), to jakim cudem otrzymałeś pierwszy wyraz dla \(\displaystyle{ n=1}\) równy \(\displaystyle{ \frac{1}{ n^{2} }}\)?
Dla mnie pierwszym wyrazem jest \(\displaystyle{ 0}\)
Ogólnie przepis na wyrazy sumy \(\displaystyle{ a_1+a_2+a_3+...+ \frac{2n-1}{n ^{2} }}\) mamy dany w ostatnim wyrazie, czyli jak podsatwisz \(\displaystyle{ n=1}\) do \(\displaystyle{ \frac{2n-1}{n ^{2} }}\) to otrzymasz \(\displaystyle{ a_1}\), jak \(\displaystyle{ n=2}\) to \(\displaystyle{ a_2}\) itd.
To co zrobiłeś jest zupełnie nieprawidłowe
A dlaczego zmieniłeś wzór na wyraz ogólny tych sum po lewej i po prawej, a nie jesteś konsekwentny?
Skoro po lewej uparłeś się na \(\displaystyle{ \frac{n-1}{n ^{2} }}\), to jakim cudem otrzymałeś pierwszy wyraz dla \(\displaystyle{ n=1}\) równy \(\displaystyle{ \frac{1}{ n^{2} }}\)?
Dla mnie pierwszym wyrazem jest \(\displaystyle{ 0}\)
Ogólnie przepis na wyrazy sumy \(\displaystyle{ a_1+a_2+a_3+...+ \frac{2n-1}{n ^{2} }}\) mamy dany w ostatnim wyrazie, czyli jak podsatwisz \(\displaystyle{ n=1}\) do \(\displaystyle{ \frac{2n-1}{n ^{2} }}\) to otrzymasz \(\displaystyle{ a_1}\), jak \(\displaystyle{ n=2}\) to \(\displaystyle{ a_2}\) itd.
To co zrobiłeś jest zupełnie nieprawidłowe
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 3149
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 1072 razy
Re: Granica - twierdzenie o trzech ciągach
Osobiście nie robił bym tego za pomocą 3 ciągów tylko tak jak janusz47, już pokazał. Jeśli jednak masz odgórnie narzucone że myszą to być 3 ciągi lub po prostu taki kaprys to można by udowodnić jakkolwiek taką przesłankę:
Teraz wystarczy zauważyć że
\(\displaystyle{ \frac{\left( n-1\right)^2 }{n^2} \rightarrow 1}\)
\(\displaystyle{ \frac{\left( n+1\right)^2 }{n^2} \rightarrow 1}\)
Więc z 3 ciągów dostajesz że ta granica to \(\displaystyle{ 1}\).
\(\displaystyle{ \frac{\left( n-1\right)^2 }{n^2} \le \frac{1}{ n^{2} } + \frac{3}{ n^{2} }+ \frac{5}{n ^{2} } + ... + \frac{2n-1}{n ^{2} } \le \frac{\left( n+1\right)^2 }{n^2}}\)
\(\displaystyle{ \text{dla}\ n\in\NN}\)
przykładowy dowód:
\(\displaystyle{ \frac{\left( n-1\right)^2 }{n^2} \rightarrow 1}\)
\(\displaystyle{ \frac{\left( n+1\right)^2 }{n^2} \rightarrow 1}\)
Więc z 3 ciągów dostajesz że ta granica to \(\displaystyle{ 1}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 6599
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 1427 razy
Re: Granica - twierdzenie o trzech ciągach
Kol. Student1543
Niech \(\displaystyle{ a_{n}= \frac{1}{n^2} + \frac{3}{n^2}+...+ \frac{2n-1}{n^2}.}\) (1)
Jeżeli zastąpimy po kolei wszystkie \(\displaystyle{ n}\) składników sumy (1)- składnikiem największym, czyli ostatnim, a otrzymanemu w ten sposób ciągowi o wyrazie ogólnym damy nazwę \(\displaystyle{ c_{n}:}\)
\(\displaystyle{ c_{n}= \frac{2n-1}{n^2} + \frac{2n-1}{n^2}+...+ \frac{2n-1}{n^2}= n\cdot \frac{2n-1}{n^2}.}\)
Z samej konstrukcji tego wyrażenia zachodzi:
\(\displaystyle{ \bigwedge_{n\in N} a_{n}\leq c_{n}}\)
oraz co jest ważne :
\(\displaystyle{ \lim_{n\to \infty} c_{n} = \lim_{\to \infty}\frac{2n^2 -n}{n^2}= 2.}\)
Podobnie możemy znaleźć wyraz ogólny ciągu \(\displaystyle{ b_{n}}\), tym razem powielając \(\displaystyle{ n}\)-krotnie wyraz najmniejszy ciągu \(\displaystyle{ (a_{n}):}\)
\(\displaystyle{ b_{n}= \frac{1}{n^2}+\frac{1}{n^2}+...+ \frac{1}{n^2}= n\cdot \frac{1}{n^2}.}\)
W sposób oczywisty mamy:
\(\displaystyle{ \bigwedge_{n\in N} b_{n}\leq c_{n}}\)
oraz
\(\displaystyle{ \lim_{n\to \infty}\frac{n}{n^2} = 0.}\)
A zatem wybrane ciągi nie dążą do wspólnej granicy, założenia twierdzenia o trzech ciągach nie są spełnione, więc twierdzenie to nie ma dla nich zastosowania.
Możemy użyć jeszcze innych sposobów do obliczenia granicy ciągu \(\displaystyle{ (a_{n})}\) np. skorzystać
z twierdzenia Otto Stolza i Ernesto Cesaro.
Używając tego twierdzenia możemy pokazać ogólnie, że:
\(\displaystyle{ \lim_{n\to \infty}\frac{1^{p}+3^{p}+ ...+(2n+1)^{p}}{n^{p+1}}= \frac{2^{p}}{p+1}, \ \ p\in N.}\)
Niech \(\displaystyle{ a_{n}= \frac{1}{n^2} + \frac{3}{n^2}+...+ \frac{2n-1}{n^2}.}\) (1)
Jeżeli zastąpimy po kolei wszystkie \(\displaystyle{ n}\) składników sumy (1)- składnikiem największym, czyli ostatnim, a otrzymanemu w ten sposób ciągowi o wyrazie ogólnym damy nazwę \(\displaystyle{ c_{n}:}\)
\(\displaystyle{ c_{n}= \frac{2n-1}{n^2} + \frac{2n-1}{n^2}+...+ \frac{2n-1}{n^2}= n\cdot \frac{2n-1}{n^2}.}\)
Z samej konstrukcji tego wyrażenia zachodzi:
\(\displaystyle{ \bigwedge_{n\in N} a_{n}\leq c_{n}}\)
oraz co jest ważne :
\(\displaystyle{ \lim_{n\to \infty} c_{n} = \lim_{\to \infty}\frac{2n^2 -n}{n^2}= 2.}\)
Podobnie możemy znaleźć wyraz ogólny ciągu \(\displaystyle{ b_{n}}\), tym razem powielając \(\displaystyle{ n}\)-krotnie wyraz najmniejszy ciągu \(\displaystyle{ (a_{n}):}\)
\(\displaystyle{ b_{n}= \frac{1}{n^2}+\frac{1}{n^2}+...+ \frac{1}{n^2}= n\cdot \frac{1}{n^2}.}\)
W sposób oczywisty mamy:
\(\displaystyle{ \bigwedge_{n\in N} b_{n}\leq c_{n}}\)
oraz
\(\displaystyle{ \lim_{n\to \infty}\frac{n}{n^2} = 0.}\)
A zatem wybrane ciągi nie dążą do wspólnej granicy, założenia twierdzenia o trzech ciągach nie są spełnione, więc twierdzenie to nie ma dla nich zastosowania.
Możemy użyć jeszcze innych sposobów do obliczenia granicy ciągu \(\displaystyle{ (a_{n})}\) np. skorzystać
z twierdzenia Otto Stolza i Ernesto Cesaro.
Używając tego twierdzenia możemy pokazać ogólnie, że:
\(\displaystyle{ \lim_{n\to \infty}\frac{1^{p}+3^{p}+ ...+(2n+1)^{p}}{n^{p+1}}= \frac{2^{p}}{p+1}, \ \ p\in N.}\)