Ruch prostoliniony punktu materialnego
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 22 lis 2008, o 12:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: bialystok
- Podziękował: 4 razy
Ruch prostoliniony punktu materialnego
Witam was serdecznie, mam problem z tym zadankiem.
Punkt materialny o masie \(\displaystyle{ m=5km}\) porusza się prostoliniowa pod działaniem siły \(\displaystyle{ P=P(t) [N]}\)
\(\displaystyle{ P(t)=\sin t-5\cos t}\)
Wyznaczyć przyspieszenie \(\displaystyle{ a_{1},}\) prędkość \(\displaystyle{ v_{1}}\) i położenie \(\displaystyle{ x_{1}}\) punktu w chwili \(\displaystyle{ t_{1}=3s}\) gdy dane są początkowe położenie \(\displaystyle{ x_{0}=5.9m}\) oraz początkowa prędkość \(\displaystyle{ v_{0} = 9.3m/s}\) w chwili \(\displaystyle{ t_{0}=0}\). Wyznaczyć maksymalną wartosć siły\(\displaystyle{ P}\)oraz popęd siły\(\displaystyle{ S}\) w przedziale czasu \(\displaystyle{ ( t_{0}, t_{1})}\)
Z góry dziękuje za pomoc
Punkt materialny o masie \(\displaystyle{ m=5km}\) porusza się prostoliniowa pod działaniem siły \(\displaystyle{ P=P(t) [N]}\)
\(\displaystyle{ P(t)=\sin t-5\cos t}\)
Wyznaczyć przyspieszenie \(\displaystyle{ a_{1},}\) prędkość \(\displaystyle{ v_{1}}\) i położenie \(\displaystyle{ x_{1}}\) punktu w chwili \(\displaystyle{ t_{1}=3s}\) gdy dane są początkowe położenie \(\displaystyle{ x_{0}=5.9m}\) oraz początkowa prędkość \(\displaystyle{ v_{0} = 9.3m/s}\) w chwili \(\displaystyle{ t_{0}=0}\). Wyznaczyć maksymalną wartosć siły\(\displaystyle{ P}\)oraz popęd siły\(\displaystyle{ S}\) w przedziale czasu \(\displaystyle{ ( t_{0}, t_{1})}\)
Z góry dziękuje za pomoc
Ostatnio zmieniony 27 paź 2017, o 22:35 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- AiDi
- Moderator
- Posty: 3637
- Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 676 razy
Re: Ruch prostoliniony punktu materialnego
Skorzystaj z II zasady dynamiki. Otrzymasz równanie różniczkowe, musisz obliczyć dwie proste całki.
Długa ta masa.forumowski pisze: Punkt materialny o masie \(\displaystyle{ m=5km}\)
-
- Moderator
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 757 razy
Ruch prostoliniony punktu materialnego
AiDi już Ci pewne błędy zapisu poprawił, ale nie wszystkie.
- W stosowanym w Polsce zapisie dziesiętnym separatorem części ułamkowej jest przecinek, a nie kropka (wszak mówimy o cyfrach po przecinku).
- Wartość od jednostki należy oddzielać spacją, więc powinno być \(\displaystyle{ m=5\ \text{km}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 611
- Rejestracja: 17 lut 2016, o 21:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 67 razy
Ruch prostoliniony punktu materialnego
powinniśmy też używać odpowiednich jednostek a ich miano zapisywać kursywą \(\displaystyle{ m = 5\ kg}\)SlotaWoj pisze: [*]Wartość od jednostki należy oddzielać spacją, więc powinno być \(\displaystyle{ m=5\ \text{km}}\).
-
- Moderator
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 757 razy
Ruch prostoliniony punktu materialnego
Nie! Jednostki miar należy zapisywać czcionką prostą.korki_fizyka pisze: powinniśmy też używać odpowiednich jednostek a ich miano zapisywać kursywą \(\displaystyle{ m = 5\ kg}\)