Całka z pierwiastkiem

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
Awatar użytkownika
Kermit96
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 96
Rejestracja: 30 lis 2016, o 19:05
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 1 raz

Całka z pierwiastkiem

Post autor: Kermit96 »

Jak zabrać się do rozwiązywania następującej całki:
\(\displaystyle{ \int{\sqrt{(A-3Bt^2)^2}dt}}\)

Jakiego podstawienia spróbować użyć?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Całka z pierwiastkiem

Post autor: a4karo »

Wsk \(\displaystyle{ \sqrt{Q^2}=|Q|}\)

Rozważ to w przedziałach
Awatar użytkownika
Kermit96
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 96
Rejestracja: 30 lis 2016, o 19:05
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 1 raz

Re: Całka z pierwiastkiem

Post autor: Kermit96 »

Rozumiem, że zabieranie się do tej całki od innej strony nie ma sensu
ODPOWIEDZ