Transmitancja układu mechanicznego.
-
- Użytkownik
- Posty: 369
- Rejestracja: 9 paź 2013, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 50 razy
Transmitancja układu mechanicznego.
https://ibb.co/iKOmt6
Napisz równania różniczkowe. Zakładamy, że na masę \(\displaystyle{ m}\) działa siła zewnątrzna \(\displaystyle{ u(t)}\).
Znajdz transmitancję operatorową opisującą wpływ tej siły na przesunięcie masy \(\displaystyle{ m}\). Wyznacz model stanowy. Przyjmij \(\displaystyle{ y(t)=z_{1}(t)}\) oraz wektor stanu \(\displaystyle{ x(t)=[z_{1}(t) z_{1}'(t) z_{2}(t) ]^{T}}\).
Moje rozwiązanie:
\(\displaystyle{ \begin{cases} u(t)= mz_{1}''(t)+r_{1}z_{1}'(t)+kz_{1}(t)+k(z_{1}(t)-z_{2}(t))\\ 0= r_{2}z_{2}'(t)+kz_{2}(t)+k(z_{2}(t)-z_{1}(t))\end{cases}}\)
Jaki powinien być wzór na transmitancję w tym konkretnym wypadku? + czy mam dobrze ten układ równań?
Napisz równania różniczkowe. Zakładamy, że na masę \(\displaystyle{ m}\) działa siła zewnątrzna \(\displaystyle{ u(t)}\).
Znajdz transmitancję operatorową opisującą wpływ tej siły na przesunięcie masy \(\displaystyle{ m}\). Wyznacz model stanowy. Przyjmij \(\displaystyle{ y(t)=z_{1}(t)}\) oraz wektor stanu \(\displaystyle{ x(t)=[z_{1}(t) z_{1}'(t) z_{2}(t) ]^{T}}\).
Moje rozwiązanie:
\(\displaystyle{ \begin{cases} u(t)= mz_{1}''(t)+r_{1}z_{1}'(t)+kz_{1}(t)+k(z_{1}(t)-z_{2}(t))\\ 0= r_{2}z_{2}'(t)+kz_{2}(t)+k(z_{2}(t)-z_{1}(t))\end{cases}}\)
Jaki powinien być wzór na transmitancję w tym konkretnym wypadku? + czy mam dobrze ten układ równań?
-
- Użytkownik
- Posty: 6598
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 1426 razy
Transmitancja układu mechanicznego.
W układzie wyróżniłeś jedną różną od zera prędkość masy \(\displaystyle{ m}\) oraz wymuszenia \(\displaystyle{ z_{1}, z_{2}}\) równoważone przez siły reakcji elementów odpowiednio \(\displaystyle{ m, r_{1}, k, r_{2}.}\)
Układ równań jest poprawny.
Potrafiłeś ułożyć układ równań różniczkowych dla układu mechanicznego, to tym bardziej potrafisz wyznaczyć jego transmitancję:
\(\displaystyle{ G(s) = \frac{Z_{2}(s)}{Z_{1}(s)}}\) (1)
W tym celu dokonaj przekształcenia Laplace'a pierwszego i drugiego równania przy zerowych warunkach początkowych.
Wyznacz transformaty \(\displaystyle{ Z_{1}(s), Z_{2}(s)}\) i podstaw do równania (1).
Układ równań jest poprawny.
Potrafiłeś ułożyć układ równań różniczkowych dla układu mechanicznego, to tym bardziej potrafisz wyznaczyć jego transmitancję:
\(\displaystyle{ G(s) = \frac{Z_{2}(s)}{Z_{1}(s)}}\) (1)
W tym celu dokonaj przekształcenia Laplace'a pierwszego i drugiego równania przy zerowych warunkach początkowych.
Wyznacz transformaty \(\displaystyle{ Z_{1}(s), Z_{2}(s)}\) i podstaw do równania (1).
-
- Moderator
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 757 razy
Re: Transmitancja układu mechanicznego.
Wejściem jest siła \(\displaystyle{ u(t)}\) , a wyjściem przemieszczenie \(\displaystyle{ z_1(t)}\) , więc:
- \(\displaystyle{ G(s)=\frac{Z_1(s)}{U(s)}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 6598
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 1426 razy
Re: Transmitancja układu mechanicznego.
Wielkości \(\displaystyle{ z_{1}(t)}\) jak i \(\displaystyle{ z_{2}(t)}\) to nie są przemieszczenia tylko dodatkowe wymuszenia.
Z zamieszczonego rysunku wynika, że wymuszenie \(\displaystyle{ z_{2}(t)}\) nie dotyczy bezpośrednio masy \(\displaystyle{ m}\) lecz ma także wpływ na jej ruch.
Z układu równań różniczkowych po dokonaniu przekształcenia Laplace'a, znajdujemy transformaty \(\displaystyle{ Z_{1}(s), Z_{2}(s)}\)
W związku z tym transmitancja operatorowa jako iloraz transformat wyjścia i wejścia (jak Pan słusznie zwrócił uwagę) wynosi:
\(\displaystyle{ G(s)= \frac{Z_{1}(s)+Z_{2}(s)}{U(s)}.}\)
Z zamieszczonego rysunku wynika, że wymuszenie \(\displaystyle{ z_{2}(t)}\) nie dotyczy bezpośrednio masy \(\displaystyle{ m}\) lecz ma także wpływ na jej ruch.
Z układu równań różniczkowych po dokonaniu przekształcenia Laplace'a, znajdujemy transformaty \(\displaystyle{ Z_{1}(s), Z_{2}(s)}\)
W związku z tym transmitancja operatorowa jako iloraz transformat wyjścia i wejścia (jak Pan słusznie zwrócił uwagę) wynosi:
\(\displaystyle{ G(s)= \frac{Z_{1}(s)+Z_{2}(s)}{U(s)}.}\)
-
- Moderator
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 757 razy
Re: Transmitancja układu mechanicznego.
janusz47 pisze:Wielkości \(\displaystyle{ z_{1}(t)}\) jak i \(\displaystyle{ z_{2}(t)}\) to nie są przemieszczenia tylko dodatkowe wymuszenia.
- Jeśli nie przemieszczenia, to co?
- Wymuszenie nie może być zmienną stanu!
Ostatnio zmieniony 29 paź 2017, o 01:00 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 6598
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 1426 razy
Re: Transmitancja układu mechanicznego.
Nie zgodzę się z tym stwierdzeniem.
A kto mówił, że nie ma przemieszczenia?
Jakie wielkości opisane są układem równań różniczkowych?
Korzystam z pojęć zawartych w podręczniku:
Krzysztof Amborski , Andrzej Marusak . Ćwiczenia z Teorii Sterowania. Układy Liniowe. Wydawnictwo Politechniki Warszawskiej Warszawa 1979.
A kto mówił, że nie ma przemieszczenia?
Jakie wielkości opisane są układem równań różniczkowych?
Korzystam z pojęć zawartych w podręczniku:
Krzysztof Amborski , Andrzej Marusak . Ćwiczenia z Teorii Sterowania. Układy Liniowe. Wydawnictwo Politechniki Warszawskiej Warszawa 1979.
-
- Moderator
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 757 razy
Re: Transmitancja układu mechanicznego.
janusz47 pisze:Wielkości \(\displaystyle{ z_{1}(t)}\) jak i \(\displaystyle{ z_{2}(t)}\) to nie są przemieszczenia tylko dodatkowe wymuszenia.
Ale to stwierdzenie jest Twoje!janusz47 pisze:Nie zgodzę się z tym stwierdzeniem.