Czy 3 = max(3,3) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 4 maja 2017, o 14:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
Czy 3 = max(3,3) ?
Witam, mam takie pytanie do zadania.
Jest dany zbiór \(\displaystyle{ S = \left\{ -a,b,c\right\}; a = -2, b = 0, c = 3}\) i do niego relacja \(\displaystyle{ \left( m,n\right) \in R \Leftrightarrow c = \max (m, n)}\)
Czy para \(\displaystyle{ \left( 3,3\right)}\) spełnia tą relację? Pytam, bo nie jestem pewiem czy może tak być, że 3 jest maksimum (i w odwrotnej sytuacji minimum) samego siebie.
Być może to jest oczywiste dla innych, ale ja bym prosił o pomoc.
Jest dany zbiór \(\displaystyle{ S = \left\{ -a,b,c\right\}; a = -2, b = 0, c = 3}\) i do niego relacja \(\displaystyle{ \left( m,n\right) \in R \Leftrightarrow c = \max (m, n)}\)
Czy para \(\displaystyle{ \left( 3,3\right)}\) spełnia tą relację? Pytam, bo nie jestem pewiem czy może tak być, że 3 jest maksimum (i w odwrotnej sytuacji minimum) samego siebie.
Być może to jest oczywiste dla innych, ale ja bym prosił o pomoc.
Ostatnio zmieniony 27 paź 2017, o 12:08 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 104
- Rejestracja: 6 wrz 2009, o 14:00
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 5 razy
Czy 3 = max(3,3) ?
\(\displaystyle{ \max \{x,x\} = \min \{x,x\} = x, \qquad \forall_{x\in X}}\)
Ostatnio zmieniony 27 paź 2017, o 12:08 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Administrator
- Posty: 27293
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 4594 razy
Czy 3 = max(3,3) ?
Tylko pod warunkiem, że na \(\displaystyle{ X}\) mamy jakiś porządek...adri@n pisze:\(\displaystyle{ \max \{x,x\} = \min \{x,x\} = x, \qquad \forall_{x\in X}}\)
JK