Równanie różniczkowe z iloczynem pochodnych

Równania różniczkowe i całkowe. Równania różnicowe. Transformata Laplace'a i Fouriera oraz ich zastosowanie w równaniach różniczkowych.
Daviscio94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 27 paź 2017, o 06:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Równanie różniczkowe z iloczynem pochodnych

Post autor: Daviscio94 »

Witam mam problem z obliczeniem tego:
\(\displaystyle{ y'=\frac{\int ydx(y-a)}{\int(\int ydx)dx}}\)
Wiem, że rozwiązaniem jest funkcja \(\displaystyle{ y=aCosh (\frac{a}{x})}\)
Nie wiem jak dojść do tego rozwiązania.
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: Równanie różniczkowe z iloczynem pochodnych

Post autor: janusz47 »

Proszę poprawić zapis. Nie możemy w mianowniku dwukrotnie całkować względem tej samej zmiennej \(\displaystyle{ x.}\)
ODPOWIEDZ