Całka potrójna
Całka potrójna
Mam zadanie z całką potrójna. Nie wiem czy to ze nie.moge policzyc wynika z błędu przy określaniu obszaru, czy ze zbyt skomplikowanej calki. Proszę o wszystkie mozliwe sugestie jak to ruszyc.
\(\displaystyle{ \iiint \frac{dxdydz}{1-x-y}}\)
\(\displaystyle{ x=0, y=0, z=0, x+z+y=4}\)
\(\displaystyle{ 0<x<4\\ 0<y<4-x\\ 0<z<4-x-y}\)
\(\displaystyle{ \iiint \frac{dxdydz}{1-x-y}}\)
\(\displaystyle{ x=0, y=0, z=0, x+z+y=4}\)
\(\displaystyle{ 0<x<4\\ 0<y<4-x\\ 0<z<4-x-y}\)
Ostatnio zmieniony 27 paź 2017, o 10:20 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Całka potrójna
Jak poradzić sobie w takim razie z tą całką?
\(\displaystyle{ \int_{0}^{4}\int_{0}^{4-x} \frac{4-x-y}{1-x - y}dydx.}\)
Co to osobliwości \(\displaystyle{ x+y=1}\) mam ją wykorzystać już na początku? Przy określaniu przedziałów całkowania? Wówczas \(\displaystyle{ 0<z<3}\)?
\(\displaystyle{ \int_{0}^{4}\int_{0}^{4-x} \frac{4-x-y}{1-x - y}dydx.}\)
Co to osobliwości \(\displaystyle{ x+y=1}\) mam ją wykorzystać już na początku? Przy określaniu przedziałów całkowania? Wówczas \(\displaystyle{ 0<z<3}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 19198
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 3246 razy
Re: Całka potrójna
Chyba musisz rozbić obszar całkowania na dwa: w pierwszym dodasz warunek \(\displaystyle{ x+y<1-\epsilon_1}\), w drugim \(\displaystyle{ x+y>1+\epsilon_2}\), a następnie policzyć granice przy \(\displaystyle{ \epsilon_1\to 0^+}\) i przy \(\displaystyle{ \epsilon_2\to 0^+}\)