Pierwiastek

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
m_m

Pierwiastek

Post autor: m_m »

Banalne ale wole zapytać czy:

\(\displaystyle{ \frac{3\sqrt[3]{15}}{\sqrt[6]{3}} = \frac{3\sqrt[6]{225}}{\sqrt[6]{3}}}\)
grandslam
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 112
Rejestracja: 23 maja 2006, o 19:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 13 razy

Pierwiastek

Post autor: grandslam »

\(\displaystyle{ 3\cdot\sqrt[6]{225}=3\cdot((9\cdot25)^{\frac{1}{2}\cdot\frac{1}{3}})=3\cdot((3*5)^{\frac{1}{3}})=3\cdot\sqrt[3]{15}}\)
a wiec tak
ODPOWIEDZ