\(\displaystyle{ v \in \RR^2}\) jest ustalonym wektorem niezerowym. Znaleźć wszystkie funkcje \(\displaystyle{ f:\RR^2 \rightarrow \RR}\) takie, że \(\displaystyle{ \frac{ \mbox{d}f }{ \mbox{d}v }\left( x,y\right)=0, \forall \left( x,y\right) \in \RR^2}\)
Jakie to będą funkcje?
Znaleźć wszystkie funkcje
-
- Użytkownik
- Posty: 2618
- Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 761 razy
Znaleźć wszystkie funkcje
Ostatnio zmieniony 27 paź 2017, o 15:21 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 2618
- Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 761 razy
Re: Znaleźć wszystkie funkcje
Założenia regularnościowe? Nie bardzo wiem, o czym mówisz. Znaczy ja wiem, jedynie, że te funkcje będą stałe w kierunku tego wektora \(\displaystyle{ v}\). Czyli to będą takie proste kreski, na różnych poziomach w ogólności, ale nie bardzo wiadomo co się dzieje w innych kierunkach.
-
- Gość Specjalny
- Posty: 826
- Rejestracja: 8 wrz 2013, o 11:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 187 razy
Re: Znaleźć wszystkie funkcje
Ustalmy dowolny punkt \(\displaystyle{ z \in \RR^2}\). Wtedy funkcja \(\displaystyle{ g_z: \RR \rightarrow \RR}\) dana wzorem \(\displaystyle{ g_z(t)=f(z+tv)}\) jest różniczkowalna na całej prostej i jej pochodna \(\displaystyle{ {g'_z}(t)=\frac{\mbox{d} f}{\mbox{d} v}(z+tv)}\) jest równa zero. Wobec tego \(\displaystyle{ g_z}\) jest stała.