Narysuj w ukladzie wynik nierownosci
-
- Użytkownik
- Posty: 88
- Rejestracja: 16 gru 2014, o 16:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 17 razy
Narysuj w ukladzie wynik nierownosci
\(\displaystyle{ \frac{x}{x^2 + y^2 + 2x} + 1 \ge 0}\)
Zupełnie szczerze nie mam pojęcia nawet jak się za to zabrać.
Zupełnie szczerze nie mam pojęcia nawet jak się za to zabrać.
- szw1710
- Gość Specjalny
- Posty: 18811
- Rejestracja: 1 cze 2010, o 22:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Cieszyn
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 3746 razy
Re: Narysuj w ukladzie wynik nierownosci
Nierówność nie ma wyniku, a co najwyżej rozwiązanie. Masz narysować w układzie współrzędnych zbiór rozwiązań tej nierówności.
Sprowadzamy do wspólnego mianownika i badamy znaki licznika i mianownika. Oba związane są z pewnymi kołami. Wyklucz zerowanie się mianownika.
Sprowadzamy do wspólnego mianownika i badamy znaki licznika i mianownika. Oba związane są z pewnymi kołami. Wyklucz zerowanie się mianownika.
-
- Użytkownik
- Posty: 88
- Rejestracja: 16 gru 2014, o 16:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 17 razy
Narysuj w ukladzie wynik nierownosci
\(\displaystyle{ x^2 + y^2 + 2x \neq 0}\)
\(\displaystyle{ -y^2 \neq x^2 + 2x}\)
To jestem w stanie znaleźć szkicując odpowiednie parabole.
Nie mam jednak pojęcia jak zabrać się za te koła.
Po sprowadzeniu do wspólnego mianownika wyszło mi coś takiego:
\(\displaystyle{ \frac{-x^2 - y^2 - x}{x^2 + y^2 + 2x} \ge 0}\)
Ta nierownosc sie spelni kiedy mianownik i licznik jednoczesnie beda dodatnie badz ujemne. Nie wiem jednak jak porozwazywac te kolejne nierownosci, bo kojaze te kwadraty dwoch zmiennych z kolami, ale nie mam zadnej stalej wartosci promienia. Pomylilem sie gdzies?
\(\displaystyle{ -y^2 \neq x^2 + 2x}\)
To jestem w stanie znaleźć szkicując odpowiednie parabole.
Nie mam jednak pojęcia jak zabrać się za te koła.
Po sprowadzeniu do wspólnego mianownika wyszło mi coś takiego:
\(\displaystyle{ \frac{-x^2 - y^2 - x}{x^2 + y^2 + 2x} \ge 0}\)
Ta nierownosc sie spelni kiedy mianownik i licznik jednoczesnie beda dodatnie badz ujemne. Nie wiem jednak jak porozwazywac te kolejne nierownosci, bo kojaze te kwadraty dwoch zmiennych z kolami, ale nie mam zadnej stalej wartosci promienia. Pomylilem sie gdzies?
-
- Użytkownik
- Posty: 88
- Rejestracja: 16 gru 2014, o 16:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 17 razy
Re: Narysuj w ukladzie wynik nierownosci
Źle sprowadzilem? Wydawało mi się, że akurat to się zgadza...
-
- Użytkownik
- Posty: 88
- Rejestracja: 16 gru 2014, o 16:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 17 razy
Re: Narysuj w ukladzie wynik nierownosci
Racja, zadanie udało mi się rozwiązać. Dziękuję bardzo za pomoc.