Przekształcanie logarytmów
Przekształcanie logarytmów
Proszę o wytłumaczenie, jak oni to przekształcili
\(\displaystyle{ 7^{\log _{2} 11} = 7^{\log _{2} 7 \cdot \log _{7} 11 }}\)
Robię zadania maturalne i raczej nie widzę tu żadnej własności logarytmów, która jest wymagana. No, ale muszę właśnie czegoś nie widzieć.
\(\displaystyle{ 7^{\log _{2} 11} = 7^{\log _{2} 7 \cdot \log _{7} 11 }}\)
Robię zadania maturalne i raczej nie widzę tu żadnej własności logarytmów, która jest wymagana. No, ale muszę właśnie czegoś nie widzieć.
-
- Moderator
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 757 razy
Re: Przekształcanie logarytmów
Dwie potęgi o tej samej podstawie są równe, gdy ich wykładniki są równe; czyli:
- \(\displaystyle{ \log_211=\log_27\cdot\log_711}\)
- \(\displaystyle{ \log_ab=\frac{\log_cb}{\log_ca}}=\log_cb\cdot\log_ac}\)
Re: Przekształcanie logarytmów
Chodziło mi o autorów książki. Może źle się wyraziłem.szw1710 pisze:Jacy oni? Oni znają wzór na potęgowanie potęgi.
Oni to słowo-wytrych epoki PRL.
-
- Administrator
- Posty: 27288
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 4594 razy