działania łączne na liczbach wymiernych

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
Awatar użytkownika
Kamila
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 16 lip 2006, o 13:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 53 razy

działania łączne na liczbach wymiernych

Post autor: Kamila »

\(\displaystyle{ 2(\frac{x+1}{x-1}-\frac{x-1}{1+2})-\frac{6x^2+10x-4}{x^3+2x^2-x-2}}\)

Utknęłam przy \(\displaystyle{ 6x^2+10x-4}\)
Nie wiem jak to rozłożyć, żeby wygodnie poskracać Pomóżcie!
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

działania łączne na liczbach wymiernych

Post autor: soku11 »

\(\displaystyle{ 6x^2+10x-4=6x^2+12x-2x-4=6x(x+2)-2(x+2)=(x+2)(6x-2)=6(x+2)(x-\frac{1}{3})}\)

POZDRO
ODPOWIEDZ