Grupy, pierścienie, ciała, rozkładalność, klasyczne struktury algebraiczne...
-
ReallyGrid
- Użytkownik

- Posty: 63
- Rejestracja: 18 wrz 2012, o 08:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Quillrabe
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 1 raz
Post
autor: ReallyGrid » 26 paź 2017, o 13:52
Mam do pokazania, że jeśli
\(\displaystyle{ a, b \in G}\), to
\(\displaystyle{ ab}\) i
\(\displaystyle{ ba}\) mają ten sam rząd.
Zalazłem tutaj takie wyjaśnienie
Zordon pisze:\(\displaystyle{ (ba)^n=baba...ba=b(ab)^{n-1}a=b(ab)^n(ab)^{-1}a=bb^{-1}a^{-1}a=1}\)
zatem \(\displaystyle{ rz(ba) \le n=rz(ab)}\). Rozumując podobnie w drugą stronę, mamy: \(\displaystyle{ rz(ab) \le rz(ba)}\), czyli \(\displaystyle{ rz(ab)=rz(ba)}\), o ile jeden z nich jest skończony.
Oczywiste jest tez teraz, ze jesli jeden z nich jest nieskonczony, to drugi rowniez.
Ale nie rozumiem równości:
\(\displaystyle{ b(ab)^n(ab)^{-1}a=bb^{-1}a^{-1}a}\). Mógłby ktoś napisać skąd się ona bierze?
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 27284
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 4591 razy
Post
autor: Jan Kraszewski » 26 paź 2017, o 13:55
Zakładasz. że \(\displaystyle{ ab}\) ma rząd \(\displaystyle{ n}\), więc \(\displaystyle{ (ab)^n=e}\). Ponadto \(\displaystyle{ (ab)^{-1}=b^{-1}a^{-1}}\).
JK