Wartość oczekiwana i odchylenie standardowe

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Oskarro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 12 maja 2013, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Puławy
Podziękował: 3 razy

Wartość oczekiwana i odchylenie standardowe

Post autor: Oskarro »

Zmienna losowa ma prawdopodobieństwo postaci
\(\displaystyle{ x_{i} = 0 | 1 | 2 | 3}\)
\(\displaystyle{ p_{i} = \frac{1}{6} | a | \frac{1}{3} | \frac{1}{6}}\)
Wyznacz dla zmiennej losowej X: wartość oczekiwaną i odchylenie standardowe

Moje wyniki:
\(\displaystyle{ E(X) = \frac{169}{36}}\)
\(\displaystyle{ E(X^{2}) = \frac{19}{6}}\)

W wyniku przeprowadzonych przeze mnie obliczeń odchylenie standardowe przyjmuje wartość ujemną (co gorsza wartość ujemna jest pod pierwiastkiem)

Może widzicie gdzieś błąd?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22206
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3753 razy

Re: Wartość oczekiwana i odchylenie standardowe

Post autor: a4karo »

Sądzisz, że wartość oczekiwana tej zmiennej losowej może być większa niż cztery?
Oskarro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 12 maja 2013, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Puławy
Podziękował: 3 razy

Wartość oczekiwana i odchylenie standardowe

Post autor: Oskarro »

Błąd został znaleziony w obliczeniach
Dzięki za wskazanie drogi
ODPOWIEDZ