Mamy macierz:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}3&-2\\1&0\end{array}\right]}\)
Jej wartości własne:
\(\displaystyle{ t_{1}=1, t_{2}=2}\)
Obliczanie wektora własnego dla \(\displaystyle{ t_{1}=1}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}2&-2\\1&-1\end{array}\right]\left[\begin{array}{ccc}x\\y\end{array}\right]=0}\)
Tworzę układ równań i wychodzi, że w obu jego wierszach jest \(\displaystyle{ x = y}\), na podstawie poradników z yt (i kalkulatora) wiem, że wtedy mamy wektor \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1\\1\end{array}\right]}\)
Robię podobnie dla \(\displaystyle{ t_{2}=1}\) i dostaję (znów w obu wierszach) \(\displaystyle{ x = 2y}\) - czy tu mamy wektor \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1\\2\end{array}\right]}\)? W kalkulatorze dostałem \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}2\\1\end{array}\right]}\) to jest "to samo"?
https://www.symbolab.com/solver/step-by ... pmatrix%7D
Ogólnie to dobrze rozumiem, że te wektory nie opisują konkretnych wartości tylko stosunek \(\displaystyle{ x}\) do \(\displaystyle{ y}\)? Czyli wtedy takie pary wektorów są równoważne:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1\\1\end{array}\right]}\) i \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}2\\2\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}3\\4\end{array}\right]}\) i \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}6\\8\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}0\\5\end{array}\right]}\) i \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}0\\7\end{array}\right]}\)
?
Obliczanie wektorów własnych macierzy.
- jutrvy
- Użytkownik
- Posty: 1202
- Rejestracja: 24 lis 2014, o 18:04
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 239 razy
Obliczanie wektorów własnych macierzy.
Hola, hola - przyjacielu, chyba chodziło oScrub pisze:Mamy macierz:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}3&-2\\1&0\end{array}\right]}\)
Jej wartości własne:
\(\displaystyle{ t_{1}=1, t_{2}=2}\)
Obliczanie wektora własnego dla \(\displaystyle{ t_{1}=1}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}2&-2\\1&-1\end{array}\right]\left[\begin{array}{ccc}x\\y\end{array}\right]=0}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}2&-2\\1&-1\end{array}\right]\left[\begin{array}{ccc}x\\y\end{array}\right]= \left[\begin{array}{ccc}0\\0\end{array}\right]}\)-- 25 paź 2017, o 23:11 --
Bardzo, bardzo źle rozumieszScrub pisze: Ogólnie to dobrze rozumiem, że te wektory nie opisują konkretnych wartości tylko stosunek \(\displaystyle{ x}\) do \(\displaystyle{ y}\)? Czyli wtedy takie pary wektorów są równoważne:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1\\1\end{array}\right]}\) i \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}2\\2\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}3\\4\end{array}\right]}\) i \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}6\\8\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}0\\5\end{array}\right]}\) i \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}0\\7\end{array}\right]}\)
?
- NogaWeza
- Użytkownik
- Posty: 1481
- Rejestracja: 22 lis 2012, o 22:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 147 razy
- Pomógł: 300 razy
Re: Obliczanie wektorów własnych macierzy.
jutrvy, chyba można napisać \(\displaystyle{ 0}\) zamiast \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}0\\0\end{array}\right]}\), oczywiście jeśli się wie, że chodzi o wektor zerowy. W przeciwnym wypadku wymiary prawej i lewej strony się nie zgadzają. Początkującym odradzam takie skróty myślowe, ale też nie uznaję tego za ogromny błąd.
Takie układy jak \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}2&-2\\1&-1\end{array}\right]\left[\begin{array}{ccc}x\\y\end{array}\right]=0}\) to jednak absolutna klasyka algebry liniowej i powinieneś umieć je rozwiązywać (w szczególności parametryzować rozwiązania), a nie używać kalkulatora czy youtube'a. Nikt Ci nie każe tego na piechotę liczyć w przypadku \(\displaystyle{ 10 \times 10}\), ale jednak bez rzetelnego przerobienia podstawowych przykładów ciężko liczyć na zrozumienie zagadnienia. Widać, że poruszasz się w temacie po omacku, bo brakuje Ci podstaw i wiedzy teoretycznej.
Takie układy jak \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}2&-2\\1&-1\end{array}\right]\left[\begin{array}{ccc}x\\y\end{array}\right]=0}\) to jednak absolutna klasyka algebry liniowej i powinieneś umieć je rozwiązywać (w szczególności parametryzować rozwiązania), a nie używać kalkulatora czy youtube'a. Nikt Ci nie każe tego na piechotę liczyć w przypadku \(\displaystyle{ 10 \times 10}\), ale jednak bez rzetelnego przerobienia podstawowych przykładów ciężko liczyć na zrozumienie zagadnienia. Widać, że poruszasz się w temacie po omacku, bo brakuje Ci podstaw i wiedzy teoretycznej.
Re: Obliczanie wektorów własnych macierzy.
Oczywiście chodzi o wektor zerowy.
Więc jak obliczyć taki układ? Kiedyś rozwiązywałem podobny, ale tam nie było wektora zerowego tylko parametry, mnożyło się wtedy przez macierz odwrotną. Ale tu są same zera, więc po pomnożeniu wszystko by się wyzerowało :/
No więc mając
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}2&-2\\1&-1\end{array}\right]\left[\begin{array}{ccc}x\\y\end{array}\right]=\left[\begin{array}{ccc}0\\0\end{array}\right]}\)
można ułożyć odpowiedni układ równań, z którego wiadomo tylko, że \(\displaystyle{ x = y}\), a wektor własny to \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1\\1\end{array}\right]}\). Czy dlatego, że \(\displaystyle{ 1 \cdot x = 1 \cdot y}\)?
W tym linku do kalkulatora co dałem wyżej można podejrzeć rozwiązanie krok po kroku, i tam w jednym momencie jest \(\displaystyle{ \mathrm{Let\:}y=1}\) czyli po prostu sobie podstawił jedynkę.
Tu podobne rozumowanie: https://www.youtube.com/watch?v=R5ypagfCvbU
To jak z tym cholerstwem jest?
Więc jak obliczyć taki układ? Kiedyś rozwiązywałem podobny, ale tam nie było wektora zerowego tylko parametry, mnożyło się wtedy przez macierz odwrotną. Ale tu są same zera, więc po pomnożeniu wszystko by się wyzerowało :/
No więc mając
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}2&-2\\1&-1\end{array}\right]\left[\begin{array}{ccc}x\\y\end{array}\right]=\left[\begin{array}{ccc}0\\0\end{array}\right]}\)
można ułożyć odpowiedni układ równań, z którego wiadomo tylko, że \(\displaystyle{ x = y}\), a wektor własny to \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1\\1\end{array}\right]}\). Czy dlatego, że \(\displaystyle{ 1 \cdot x = 1 \cdot y}\)?
W tym linku do kalkulatora co dałem wyżej można podejrzeć rozwiązanie krok po kroku, i tam w jednym momencie jest \(\displaystyle{ \mathrm{Let\:}y=1}\) czyli po prostu sobie podstawił jedynkę.
Tu podobne rozumowanie: https://www.youtube.com/watch?v=R5ypagfCvbU
To jak z tym cholerstwem jest?