trajektoria, wektor prędkości i przyśpieszenia

Ruch prostoliniowy, po okręgu, krzywoliniowy. rzuty. Praca, energia i moc. Zasady zachowania.
vxyzv
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 25 paź 2017, o 19:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

trajektoria, wektor prędkości i przyśpieszenia

Post autor: vxyzv »

Tor ruchu ciała o masie \(\displaystyle{ m}\), rzuconego poziomo w polu grawitacyjnym \(\displaystyle{ g}\), w przypadku uwzględnienia ośrodka powodującego opór lepki proporcjonalny do prędkości \(\displaystyle{ \vec{F} = -k \vec{v}}\) , dany jest wzorem:
\(\displaystyle{ r(t) = i \frac{V_{x}}{\beta}(1- e ^{- \beta t}) + j \frac{g}{\beta ^{2}} (1- e^{-\beta t}-t)}\) , gdzie \(\displaystyle{ \beta = k/m}\).
a) Narysować wykres trajektorii dla \(\displaystyle{ V=10}\) oraz \(\displaystyle{ \beta =0.01}\) i \(\displaystyle{ 1.0}\)
b) Obliczyć wektor prędkości i przyspieszenia.

Proszę o szybką pomoc w tym zadaniu.
Ostatnio zmieniony 25 paź 2017, o 21:36 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
korki_fizyka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 656
Rejestracja: 17 lut 2016, o 21:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 74 razy

Re: trajektoria, wektor prędkości i przyśpieszenia

Post autor: korki_fizyka »

A różniczkować umiesz ?
ODPOWIEDZ