Struktura jest grupą, jeśli te równania mają rozwiązanie

Grupy, pierścienie, ciała, rozkładalność, klasyczne struktury algebraiczne...
Kalkulatorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 127
Rejestracja: 3 cze 2014, o 21:01
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 52 razy

Struktura jest grupą, jeśli te równania mają rozwiązanie

Post autor: Kalkulatorek »

Udowodnić, że jeżeli w dowolnym niepustym zbiorze z łącznym mnożeniem spełnione są równania \(\displaystyle{ ax = b}\) i \(\displaystyle{ ya = b}\), to struktura ta jest grupą.

Nie rozumiem fragmentu treści rozwiązania zaprezentowanego w książce, a mianowicie:
Z rozwiązywalności drugiego z równań wynika istnienie elementu \(\displaystyle{ e}\)takiego, że \(\displaystyle{ ea = a}\)
Dlaczego wynika istnienie takiego elementu? Czy nie wynka przypadkiem istnienie elementu odwrtneg do a?
Ostatnio zmieniony 25 paź 2017, o 20:03 przez Kalkulatorek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
leg14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3132
Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 154 razy
Pomógł: 475 razy

Struktura jest grupą, jeśli te równania mają rozwiązanie

Post autor: leg14 »

Czym sie rozni pierwsze rownanie od drugiego?
Kalkulatorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 127
Rejestracja: 3 cze 2014, o 21:01
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 52 razy

Re: Struktura jest grupą, jeśli te równania mają rozwiązanie

Post autor: Kalkulatorek »

W pierwszym niewiadoma występuje po prawej stronie parametru, a w drugiej - po lewej. Nie wiemy nic o przemienności działania.
Awatar użytkownika
leg14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3132
Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 154 razy
Pomógł: 475 razy

Struktura jest grupą, jeśli te równania mają rozwiązanie

Post autor: leg14 »

(bo usunąłeś założenie o przemienności). A czym są a i b?
Kalkulatorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 127
Rejestracja: 3 cze 2014, o 21:01
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 52 razy

Re: Struktura jest grupą, jeśli te równania mają rozwiązanie

Post autor: Kalkulatorek »

Elementami zbioru.
Awatar użytkownika
leg14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3132
Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 154 razy
Pomógł: 475 razy

Struktura jest grupą, jeśli te równania mają rozwiązanie

Post autor: leg14 »

Dowolnymi?
Kalkulatorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 127
Rejestracja: 3 cze 2014, o 21:01
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 52 razy

Re: Struktura jest grupą, jeśli te równania mają rozwiązanie

Post autor: Kalkulatorek »

Tak
Awatar użytkownika
leg14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3132
Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 154 razy
Pomógł: 475 razy

Re: Struktura jest grupą, jeśli te równania mają rozwiązanie

Post autor: leg14 »

Dlaczego wynika istnienie takiego elementu? Czy nie wynka przypadkiem istnienie elementu odwrtneg do a?
Wynika i to i to. Potrzebujesz obu.
Kalkulatorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 127
Rejestracja: 3 cze 2014, o 21:01
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 52 razy

Re: Struktura jest grupą, jeśli te równania mają rozwiązanie

Post autor: Kalkulatorek »

A mógłbyś wytłumaczyć, dlaczego wynika istnienie elementu neutralnego? Ja tego nie widzę.
ODPOWIEDZ