[Nierówności] nierówność z trzema zmiennymi
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
-
- Użytkownik
- Posty: 83
- Rejestracja: 19 cze 2017, o 08:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ola
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 5 razy
[Nierówności] nierówność z trzema zmiennymi
Niech \(\displaystyle{ a,b,c>0}\) oraz \(\displaystyle{ ab+bc+ca=1}\). Pokaż że
\(\displaystyle{ \frac{a+b}{1+\sqrt{ab}}+\frac{b+c}{1+\sqrt{bc}}+\frac{c+a}{1+\sqrt{ca}} \leqslant \frac{3-\sqrt{3}}{3abc}}\)
\(\displaystyle{ \frac{a+b}{1+\sqrt{ab}}+\frac{b+c}{1+\sqrt{bc}}+\frac{c+a}{1+\sqrt{ca}} \leqslant \frac{3-\sqrt{3}}{3abc}}\)
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 4092
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 96 razy
- Pomógł: 410 razy
Re: [Nierówności] nierówność z trzema zmiennymi
\(\displaystyle{ \sqrt{ab}=x , \sqrt{bc}=z , \sqrt{ac}=y}\)
dalej:
\(\displaystyle{ a= \frac{xy}{z}, b= \frac{xz}{y} , c= \frac{yz}{x}}\)
po tych podstawieniach otrzymasz:
\(\displaystyle{ \frac{x}{yz} \frac{y^2+z^2}{1+x}+ \frac{z}{xy} \frac{x^2+y^2}{1+z}+\frac{y}{xz} \frac{x^2+z^2}{1+y} \le \frac{3- \sqrt{3} }{3xyz}/ \cdot xyz}\)
\(\displaystyle{ x^2\frac{y^2+z^2}{1+x}+y^2\frac{x^2+z^2}{1+y}+z^2 \frac{x^2+y^2}{1+z} \le \frac{3- \sqrt{3} }{3}}\)
nasz warunek:
\(\displaystyle{ ab+ac+bc=1}\)
zamienił się na:
\(\displaystyle{ x^2+y^2+z^2=1}\)
podstawiając do ostatniego otrzymasz:
\(\displaystyle{ \frac{ x^2(1-x^2)}{1+x} +\frac{ y^2(1-y^2)}{1+y}+\frac{ z^2(1-z^2)}{1+z}\le \frac{3- \sqrt{3} }{3}}\)
jak poskracasz otrzymasz:
\(\displaystyle{ x^2-x^3+y^2-y^3+z^2-z^3-1-(x^3+y^3+z^3) \le \frac{3- \sqrt{3} }{3}}\)
lub po uproszczeniu:
\(\displaystyle{ x^3+y^3+z^3 \ge \frac{1}{3} \sqrt{3}}\)
a to ostatnie możesz sobie zrobić nawet z mnożników...
No tak piękny dubelt...
Od Premislava szybszy może być jedynie Chuck Norris ( z półobrotu)...
dalej:
\(\displaystyle{ a= \frac{xy}{z}, b= \frac{xz}{y} , c= \frac{yz}{x}}\)
po tych podstawieniach otrzymasz:
\(\displaystyle{ \frac{x}{yz} \frac{y^2+z^2}{1+x}+ \frac{z}{xy} \frac{x^2+y^2}{1+z}+\frac{y}{xz} \frac{x^2+z^2}{1+y} \le \frac{3- \sqrt{3} }{3xyz}/ \cdot xyz}\)
\(\displaystyle{ x^2\frac{y^2+z^2}{1+x}+y^2\frac{x^2+z^2}{1+y}+z^2 \frac{x^2+y^2}{1+z} \le \frac{3- \sqrt{3} }{3}}\)
nasz warunek:
\(\displaystyle{ ab+ac+bc=1}\)
zamienił się na:
\(\displaystyle{ x^2+y^2+z^2=1}\)
podstawiając do ostatniego otrzymasz:
\(\displaystyle{ \frac{ x^2(1-x^2)}{1+x} +\frac{ y^2(1-y^2)}{1+y}+\frac{ z^2(1-z^2)}{1+z}\le \frac{3- \sqrt{3} }{3}}\)
jak poskracasz otrzymasz:
\(\displaystyle{ x^2-x^3+y^2-y^3+z^2-z^3-1-(x^3+y^3+z^3) \le \frac{3- \sqrt{3} }{3}}\)
lub po uproszczeniu:
\(\displaystyle{ x^3+y^3+z^3 \ge \frac{1}{3} \sqrt{3}}\)
a to ostatnie możesz sobie zrobić nawet z mnożników...
No tak piękny dubelt...
Od Premislava szybszy może być jedynie Chuck Norris ( z półobrotu)...
Ostatnio zmieniony 26 paź 2017, o 00:25 przez arek1357, łącznie zmieniany 1 raz.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15212
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 161 razy
- Pomógł: 5047 razy
Re: [Nierówności] nierówność z trzema zmiennymi
Od Premislava szybsza może być dowolna osoba, która skończyła studia w terminie.
Ale się zaorałem
Moją pierwszą myślą po sprowadzeniu do \(\displaystyle{ x^3+y^3+z^3\ge\frac{\sqrt{3}}{3}}\)
w dodatnich \(\displaystyle{ x,y,z}\) spełniających \(\displaystyle{ x^2+y^2+z^2=1}\) też była metoda mnożników Lagrange'a, ale to chyba trochę przesada, choć wychodzi nawet gładko…
Ale się zaorałem

Moją pierwszą myślą po sprowadzeniu do \(\displaystyle{ x^3+y^3+z^3\ge\frac{\sqrt{3}}{3}}\)
w dodatnich \(\displaystyle{ x,y,z}\) spełniających \(\displaystyle{ x^2+y^2+z^2=1}\) też była metoda mnożników Lagrange'a, ale to chyba trochę przesada, choć wychodzi nawet gładko…
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 4092
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 96 razy
- Pomógł: 410 razy
Re: [Nierówności] nierówność z trzema zmiennymi
A szczególnie ta która skończyła europeistykę stosowaną metodą korespondencyjną w trybie zaocznym w Sochaczewie...Od Premislava szybsza może być dowolna osoba, która skończyła studia w terminie.