Udowodnić odwzorowanie homomorficzne
-
- Użytkownik
- Posty: 127
- Rejestracja: 3 cze 2014, o 21:01
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 52 razy
Udowodnić odwzorowanie homomorficzne
Udowodnić, ze grupa \(\displaystyle{ C_8}\) z dodawaniem modulo odwzorowuje się homomorficznie w grupę \(\displaystyle{ C_4}\).
Wpadłem na pomysł, że odpowednim homomorfizmem byłoby \(\displaystyle{ f(x) = x \mod 4}\), nie mam jednak pomysłu, jak udowodnić, że \(\displaystyle{ (x+_8 y) \mod 4 = x \mod 4 +_4 y\mod 4}\), w jaki sposób najlepiej się za to zabrać?
Wpadłem na pomysł, że odpowednim homomorfizmem byłoby \(\displaystyle{ f(x) = x \mod 4}\), nie mam jednak pomysłu, jak udowodnić, że \(\displaystyle{ (x+_8 y) \mod 4 = x \mod 4 +_4 y\mod 4}\), w jaki sposób najlepiej się za to zabrać?
-
- Administrator
- Posty: 27286
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 4594 razy
Udowodnić odwzorowanie homomorficzne
Sugerowałbym jednak standardowe \(\displaystyle{ \ZZ_8}\) i \(\displaystyle{ \ZZ_4}\).Kalkulatorek pisze:Udowodnić, ze grupa \(\displaystyle{ C_8}\) z dodawaniem modulo odwzorowuje się homomorficznie w grupę \(\displaystyle{ C_4}\).
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 127
- Rejestracja: 3 cze 2014, o 21:01
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 52 razy
Udowodnić odwzorowanie homomorficzne
Czy \(\displaystyle{ \ZZ}\)to nie są w domyśle pierścienie? A w zadaniu chodzi o homomorfizm grup, nie pierścieni.Jan Kraszewski pisze: Sugerowałbym jednak standardowe \(\displaystyle{ \ZZ_8}\) i \(\displaystyle{ \ZZ_4}\).
JK
-
- Administrator
- Posty: 27286
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 4594 razy
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15207
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 161 razy
- Pomógł: 5046 razy
Re: Udowodnić odwzorowanie homomorficzne
Odchodząc od dyskusji notacyjnej:
\(\displaystyle{ a\equiv b \pmod{n} \Leftrightarrow n|(a-b)}\), czyli po polsku:
dwie liczby całkowite dają tę samą resztę z dzielenia przez liczbę naturalną dodatnią \(\displaystyle{ n}\) dokładnie wtedy, gdy ich różnica dzieli się przez \(\displaystyle{ n.}\)
wpadłeś na dobry pomysł, a w celu udowodnienia, że istotnie jest to homomorfizm grup, możesz skorzystać z następującego faktu: dla dowolnych \(\displaystyle{ a,b \in \ZZ , \ n \in \NN^+}\) mamyWpadłem na pomysł, że odpowednim homomorfizmem byłoby \(\displaystyle{ f(x) = x \mod 4}\), nie mam jednak pomysłu, jak udowodnić, że \(\displaystyle{ (x+_8 y) \mod 4 = x \mod 4 +_4 y\mod 4}\), w jaki sposób najlepiej się za to zabrać?
\(\displaystyle{ a\equiv b \pmod{n} \Leftrightarrow n|(a-b)}\), czyli po polsku:
dwie liczby całkowite dają tę samą resztę z dzielenia przez liczbę naturalną dodatnią \(\displaystyle{ n}\) dokładnie wtedy, gdy ich różnica dzieli się przez \(\displaystyle{ n.}\)