Witam, mam problem z tym zadaniem, czy ktoś mógłby rozwiązać?
Zad
Miesięczne dane o wielkości zużycia pewnego surowca S używanego do produkcji towaru A
oraz o wielkości produkcji tego towaru w firmie F przedstawia tab.4.
Tab. 4
Nr miesiąca 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Produkcja towaru A w tonach Y 90 85 110 125 120 150 140 160 200 190 220 210
Zużycie surowca S w kg X 40 35 50 45 40 63 45 61 70 61 85 65
Źródło: dane umowne.
1. Określ siłę i kierunek zależności między zużyciem surowca a produkcja towaru.
2. Wyznacz równanie regresji zużycia surowca s względem produkcji towaru A.
Regresja/Siła i kierunek zależności
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 27 lut 2017, o 21:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
-
- Użytkownik
- Posty: 6611
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 1428 razy
Regresja/Siła i kierunek zależności
1.Oblicz współczynnik korelacji liniowej Pearsona \(\displaystyle{ r_{xy}.}\)
2. Na podstawie wartości tego współczynnika - wyciągnij odpowiednie wnioski, dotyczące siły i kierunku zależności między zużyciem surowca a produkcja towaru.
3. Napisz układ równań normalnych (regresji) liniowej - najlepiej w postaci macierzowej.
4. Rozwiąż układ równań regresji, znajdując współczynniki \(\displaystyle{ \hat{\alpha}, \hat{\beta}.}\)
5. Napisz równanie regresji liniowej
\(\displaystyle{ \hat{Y}(x) = \hat{\beta} + \hat{\alpha}\cdot x.}\)
6. Zinterpretuj wartości obliczonych współczynników równania regresji.
2. Na podstawie wartości tego współczynnika - wyciągnij odpowiednie wnioski, dotyczące siły i kierunku zależności między zużyciem surowca a produkcja towaru.
3. Napisz układ równań normalnych (regresji) liniowej - najlepiej w postaci macierzowej.
4. Rozwiąż układ równań regresji, znajdując współczynniki \(\displaystyle{ \hat{\alpha}, \hat{\beta}.}\)
5. Napisz równanie regresji liniowej
\(\displaystyle{ \hat{Y}(x) = \hat{\beta} + \hat{\alpha}\cdot x.}\)
6. Zinterpretuj wartości obliczonych współczynników równania regresji.