Oblicz wartość przyspieszenia, z jakim będzie poruszał się klocek, jeżeli usunięto nitkę łączącą klocek ze ścianą, a do klocka przyłożono poziomo skierowaną siłę o stałej wartości \(\displaystyle{ F = 6 N.}\) Przyjmij, że współczynnik tarcia kinetycznego jest równy \(\displaystyle{ 0,19}\) ,a masa klocka wynosi \(\displaystyle{ 1kg}\).
Z góry dziękuję za pomoc.
Tarcie i przyspieszenie
Tarcie i przyspieszenie
Ostatnio zmieniony 24 paź 2017, o 19:05 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wartości wielkości fizycznych zapisujemy z użyciem LateXa.
Powód: Wartości wielkości fizycznych zapisujemy z użyciem LateXa.
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Tarcie i przyspieszenie
Jeżeli usunięto nitkę łączącą klocek ze ścianą i do klocka przyłożono stałą siłę \(\displaystyle{ \vec{F}}\) -jakim ruchem będzie poruszał się klocek?
Potrafisz określić jakie siły będą działały na klocek?
Potrafisz napisać równania ruchu klocka?
Z jakiego prawa (praw) możesz skorzystać aby obliczyć wartość przyspieszenia klocka?
Potrafisz określić jakie siły będą działały na klocek?
Potrafisz napisać równania ruchu klocka?
Z jakiego prawa (praw) możesz skorzystać aby obliczyć wartość przyspieszenia klocka?
Re: Tarcie i przyspieszenie
Chciałem skorzystac z II zasady dynamiki czyli \(\displaystyle{ a = \frac{F}{m}}\).
Znalazłem takie coś,ze \(\displaystyle{ F_w=F-F_t}\) .Czy te \(\displaystyle{ F_t}\) -czyli siłę tarcia moge obliczyc z takiego wzoru \(\displaystyle{ F_t=\mu mg}\)?
Znalazłem takie coś,ze \(\displaystyle{ F_w=F-F_t}\) .Czy te \(\displaystyle{ F_t}\) -czyli siłę tarcia moge obliczyc z takiego wzoru \(\displaystyle{ F_t=\mu mg}\)?
Ostatnio zmieniony 24 paź 2017, o 19:41 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
- AiDi
- Moderator
- Posty: 3843
- Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 45 razy
- Pomógł: 702 razy
Re: Tarcie i przyspieszenie
Tak, przy czym pamiętaj, że w II zasadzie dynamiki nie jest jakieś \(\displaystyle{ F}\) tylko właśnie siła wypadkowa \(\displaystyle{ F_w}\).
Re: Tarcie i przyspieszenie
Czyli będzie to tak,że \(\displaystyle{ F_t=0,19 \cdot 1kg \cdot 9,81=1,86N}\)
\(\displaystyle{ F_w=6N-1,86N\\
a= \frac{6N-1,86N}{1kg}=4,14 \frac{m}{s ^{2} }}\)?
\(\displaystyle{ F_w=6N-1,86N\\
a= \frac{6N-1,86N}{1kg}=4,14 \frac{m}{s ^{2} }}\)?
Ostatnio zmieniony 24 paź 2017, o 20:01 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- AiDi
- Moderator
- Posty: 3843
- Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 45 razy
- Pomógł: 702 razy
Re: Tarcie i przyspieszenie
Indeks dolny uzyskujemy używając podkreślnika _, zwracaj na to uwagę
A ogólnie to ok, tylko zgubiłeś jednostki przy przyspieszeniu ziemskim.
A ogólnie to ok, tylko zgubiłeś jednostki przy przyspieszeniu ziemskim.