Pokazać, że podane funkcje są ograniczone
-
- Administrator
- Posty: 34233
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5198 razy
Re: Pokazać, że podane funkcje są ograniczone
\(\displaystyle{ x^2\ge 0\\
x^2+2\ge 2\\
\frac{1}{x^2+2}\le \frac12}\)
itd.
JK
x^2+2\ge 2\\
\frac{1}{x^2+2}\le \frac12}\)
itd.
JK
Re: Pokazać, że podane funkcje są ograniczone
\(\displaystyle{ \frac{4}{x ^{2}+2} \le 2}\)
a to oznacza, że funkcja ograniczona z góry przez 2?
coś z dołem teraz?
a to oznacza, że funkcja ograniczona z góry przez 2?
coś z dołem teraz?
-
- Administrator
- Posty: 34233
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5198 razy
Re: Pokazać, że podane funkcje są ograniczone
Tak.dsadf pisze:a to oznacza, że funkcja ograniczona z góry przez 2?
No z dołem to prosta obserwacja. Zaczyna się podobnie: \(\displaystyle{ x^2\ge 0}\), ale potem nic nie trzeba liczyć...dsadf pisze:coś z dołem teraz?
JK
Re: Pokazać, że podane funkcje są ograniczone
widać, ale bałem się, że trzeba jakoś to formalnie zapisać
dziękuję za pomoc
dziękuję za pomoc