Witajcie Mam pytanie:
Czy funkcja \(\displaystyle{ f(x,y)=\arcsin \frac{x}{y}}\) jest jednostajnie ciągła w swojej dziedzinie?
Jednostajna ciągłość funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 1 sty 2017, o 20:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 17 razy
Jednostajna ciągłość funkcji
Ostatnio zmieniony 24 paź 2017, o 09:20 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- szw1710
- Gość Specjalny
- Posty: 18811
- Rejestracja: 1 cze 2010, o 22:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Cieszyn
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 3746 razy
Re: Jednostajna ciągłość funkcji
Funkcja sinus spełnia warunek Lipschitza: \(\displaystyle{ |\sin u-\sin v|\le |u-v|,}\) więc gdyby \(\displaystyle{ f}\) była jednostajnie ciągła, to \(\displaystyle{ |\sin f(x_1,y_1)-\sin f(x_2,y_2)|\le |f(x_1,y_1)-f(x_2,y_2)|}\) i wobec tego \(\displaystyle{ \sin f(x,y)=\frac{x}{y}}\) też byłby funkcją jednostajnie ciągłą. Zbadaj czy iloraz \(\displaystyle{ \frac{x}{y}}\) jest jednostajnie ciągły we wskazanej dziedzinie.
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 1 sty 2017, o 20:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 17 razy