liczba dwucyfrowa większa od 45
-
- Użytkownik
- Posty: 349
- Rejestracja: 21 maja 2013, o 09:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 194 razy
liczba dwucyfrowa większa od 45
Z cyfr 1, 2, …, 9 losujmy cyfrę dziesiątek liczby dwucyfrowej, a następnie z pozostałych cyfrę jedności. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że otrzymana liczba jest większa od 45.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 7895
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 243 razy
- Pomógł: 3093 razy
Re: liczba dwucyfrowa większa od 45
A_1 - pierwszą wylosowaną cyfrą jest 4, drugą jedna z cyfr 6,7,8,9
A_2 - pierwsza wylosowana cyfra jest większa od 4, a druga dowolna z pozostałych
\(\displaystyle{ P(A)=P(A_1)+P(A_2)= \frac{1 \cdot 4}{9 \cdot 8} +\frac{5 \cdot 8}{9 \cdot 8}}\)
A_2 - pierwsza wylosowana cyfra jest większa od 4, a druga dowolna z pozostałych
\(\displaystyle{ P(A)=P(A_1)+P(A_2)= \frac{1 \cdot 4}{9 \cdot 8} +\frac{5 \cdot 8}{9 \cdot 8}}\)