Prezentacja w texu

Mathematica, Matlab, Statistica, LaTeX i wszelkiego rodzaju oprogramowanie przydatne matematykowi w pracy. Miejsca w sieci poświęcone zagadnieniu.
pauman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 15 maja 2017, o 20:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 5 razy

Prezentacja w texu

Post autor: pauman »

Czy ktoś mi może pomóc w jaki sposób mam skompilować prezentację? Chodzi mi o to, że już mam napisane slajdy i teraz chcę ją otworzyć tak aby slajdy przeskakiwały mi jak na rzutniku. Nawet nie wiem jak to znależć w internecie bo wszedzie są tylko porady o czcionki, warstwy itd.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22215
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Prezentacja w texu

Post autor: a4karo »

poczytaj o pakiecie beamer
pauman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 15 maja 2017, o 20:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 5 razy

Re: Prezentacja w texu

Post autor: pauman »

Właśnie w tym pakiecie mam zrobiona prezentację, tylko nie wiem jak ją ostatecznie odtworzyć i zmieniać slajdy. Próbuje od 3 godzin to znaleźć, ale wszędzie tylko jest opisane jak zrobić prezentację, a nie ją wywołać.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22215
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Prezentacja w texu

Post autor: a4karo »

klikasz myszą i dostajesz nowy slajd. Pokaż kawałek kodu (powiedzmy pierwsze dwa slajdy)
pauman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 15 maja 2017, o 20:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 5 razy

Re: Prezentacja w texu

Post autor: pauman »

ale w jaki sposob mam wywolac ten slajd? w co kliknac? w jakas ikonę w texmakerze?

documentclass[mathserif, serif]{beamer}
usepackage[utf8]{inputenc}
usepackage{polski}
usepackage{amsmath,amsfonts,amssymb,turnstile,yfonts,esvect,hyperref}
usepackage{xcolor,bbold,amsthm,pifont,bbm, movie15}
usepackage{pgf}
usetheme{Hannover}
usecolortheme{lily}
setbeamerfont{title}{family=
m}
setbeamerfont{author}{family=it}
egin{document}

itle[Ciąg Fibonacciego]{Ciąg Fibonacciego }
subtitle{i Złota Liczba}
author[]{}
institute[skrót jedn]{}
date{24 października 2017}

egin{frame}
itlepage
end{frame}

egin{frame}
frametitle{Ciąg rekurencyjny}
egin{block}{ZADANIE 1}
Oblicz 5 pierwszych wyrazów podanych ciągów rekurencyjnych:
end{block}
pause
egin{center}
$ a)
egin{cases}a_1=2 sqrt{2}\
a_{n+1}=frac{a_n-sqrt{2}}{sqrt{2}-1}\
end{cases}$
pause
$ b)
egin{cases}a_1=1 +sqrt{2}\
a_{n+1}=2a_n+3n+2\
end{cases}$
end{center}
end{frame}

egin{frame}
frametitle{Ciąg Fibonacciego}
Fibonacci (Leonardo z Pizy; ur. ok. 1175 r. – zm. 1250 r.) – włoski matematyk.
egin{figure}[ht]
centering
includegraphics[]{Fibonacci.jpg}
end{figure}

end{frame}
Ostatnio zmieniony 23 paź 2017, o 23:05 przez pauman, łącznie zmieniany 1 raz.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22215
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Prezentacja w texu

Post autor: a4karo »

A wiesz na czym polega skompilowanie programu w texu do pdfa?
pauman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 15 maja 2017, o 20:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 5 razy

Re: Prezentacja w texu

Post autor: pauman »

Klikam F1 i obok ukazują mi się slajdy w texmakerze obok kodu, ale chcę je mieć w postaci slajdu na cały ekran.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22215
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Prezentacja w texu

Post autor: a4karo »

Musisz wyprodukować pdfa i jego wyswietlasz. Niestety, nie pomogę Ci w klikologii, bo nie znam texmakera
pauman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 15 maja 2017, o 20:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 5 razy

Re: Prezentacja w texu

Post autor: pauman »

pdf mi sie wyswietla, ale nie moge przeciez na sali przewijac slajdow rollerem w myszce
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22215
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Prezentacja w texu

Post autor: a4karo »

a czemu nie. Jak nie masz specjalnego pilota...
fakvat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 3 gru 2015, o 14:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 5 razy

Prezentacja w texu

Post autor: fakvat »

Tutaj jest przykład prezentacji zrobionej w Latex-u.

Kod: Zaznacz cały

http://www.mif.pg.gda.pl/kmd/materialy/beamer/beamer2.pdf

Jak ja otworzysz w czytniku pdf to naciskasz F5 (sądzę, że działa to w każdym czytniku) masz prezentacje na cały ekran i mozliwośc nawigowania slajdami przez myszkę lub strzałkami na klawiaturze.
ODPOWIEDZ