Witam.
Czy mógłby mi ktoś pomóc w tych zadaniach? z góry dziękuję.
1. Przyjrzyj się tabeli.Jakie liczby trzeba wpisać zamiast liter a.b.c?
Kraj Liczba kobiet w tys. | Liczebność armii w tyś| Udział kobiet (w procentach)
__________
USA 201.8 1400 14.4
__________
Holandia
__________ 4.0 A 7.2
Węgry
__________ 2.6 52 B
Polska C 240 0.05
2.Lidyjski król Krezus w VI w. p.n.e zarządził że stop złota i srebra z którego bite są monety ma zawierać tylko 3 części srebra na 40 części złota. Jaki procent srebra zawierał taki stop?
3.Aż 98% zasobów wody na Ziemi stanowią wody słone.Słodkiej wody jest 38 mln km3 ale 70% wody słodkiej jest uwięzione w lodowcachAntarktydy.
a)jaką objętość miałaby woda ze stopienia lodów Antarktydy?
b) Jaką objętość mają zasoby wody na Ziemi?
4.
a) Jaki % liczby 120 stanowi liczba 15?
b)Oblicz 12% liczby 250.
c) znajdź liczbę której 3% wynosi 16.
5.
a) Oblicz 15% wydatków w wysokości 320zł.
b) Jaki procent masy 60- gramowego jajka stanowi 18 gramowe żółtko?
c)Ilu uczniów liczy klasa, w której 24 chłopców stanowi 80%?
d) Pewna operacja technologiczna trwała 46sekund, o 15% dłużej niż zwykle. Ile trwa zazwyczaj?
6. Dane:
Płaszcz - przecena z 165zł na 99zł
spódnica - 130zł - z ceną niższa o 30%
spodnie - przecena z 150 zł o 30%
a) Cenę którego z towarów obniżono o największą kwotę?
b) Który z towarów był najtańszy przed obniżką?
c) Który z towarów jest najtańszy po obniżce?
7.
Tłuszcz stanowi 6 promili masy ryżu:
a) ile gramów tłuszczu zawiera 30 gramów porcja ryżu?
b)Jaka porcja ryżu zawiera 0.51g tłuszczu?
Tych zadań nie potrafię wykonać.Resztę zrobiłem sam.Jeśli zadania wydają się Wam proste pomóżcie w ich rozwiązaniu. Pozdrawiam.
Zadania z ulubionych procentów...
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
Zadania z ulubionych procentów...
1.
\(\displaystyle{ \frac{7,2}{100}\cdot A=4 \\ A=4\cdot \frac{100}{7,2}=... \\ \\ B\cdot 52=2,6 \\ B=\frac{2,6}{52}\cdot 100 =... \\ \\ C=\frac{0,05}{100}\cdot 240=...}\)
[ Dodano: 23 Września 2007, 09:40 ]
2.
\(\displaystyle{ \frac{3}{40+3}\cdot 100 =...}\)
[ Dodano: 23 Września 2007, 09:45 ]
3.
a)
\(\displaystyle{ \frac{70}{100}\cdot 38=...}\)
b)
\(\displaystyle{ 2\% ----- 38 \\ 100\% ---- x \\ \\ x=\frac{100\cdot 38}{2}=...}\)
[ Dodano: 23 Września 2007, 09:49 ]
4.
a)
\(\displaystyle{ x\cdot 120=15 \\ x=\frac{15}{120}\cdot 100\%=...}\)
b)
\(\displaystyle{ 12\% 250=\frac{12}{100}\cdot 250=...}\)
c)
\(\displaystyle{ 3\% x=16 \\ x=16\cdot \frac{100}{3}=...}\)
\(\displaystyle{ \frac{7,2}{100}\cdot A=4 \\ A=4\cdot \frac{100}{7,2}=... \\ \\ B\cdot 52=2,6 \\ B=\frac{2,6}{52}\cdot 100 =... \\ \\ C=\frac{0,05}{100}\cdot 240=...}\)
[ Dodano: 23 Września 2007, 09:40 ]
2.
\(\displaystyle{ \frac{3}{40+3}\cdot 100 =...}\)
[ Dodano: 23 Września 2007, 09:45 ]
3.
a)
\(\displaystyle{ \frac{70}{100}\cdot 38=...}\)
b)
\(\displaystyle{ 2\% ----- 38 \\ 100\% ---- x \\ \\ x=\frac{100\cdot 38}{2}=...}\)
[ Dodano: 23 Września 2007, 09:49 ]
4.
a)
\(\displaystyle{ x\cdot 120=15 \\ x=\frac{15}{120}\cdot 100\%=...}\)
b)
\(\displaystyle{ 12\% 250=\frac{12}{100}\cdot 250=...}\)
c)
\(\displaystyle{ 3\% x=16 \\ x=16\cdot \frac{100}{3}=...}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 21:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Stalowa Wola
Zadania z ulubionych procentów...
Dzięki za pomoc wb.
Jeśli ktoś potrafi zrobić drugą część zadań proszę również o pomoc!
Jeśli ktoś potrafi zrobić drugą część zadań proszę również o pomoc!