Zmiana z CNF na DNF

Zdania. Tautologie. Język matematyki. Wszelkie zagadnienia związane z logiką matematyczną...
mattik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 22 paź 2017, o 16:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz

Zmiana z CNF na DNF

Post autor: mattik » 23 paź 2017, o 21:31

Jak wygląda zamiana takiej formuły \(\displaystyle{ ((q \vee r) \neg p)}\) na DNF? Prosiłbym o wytłumaczenie jak przebiega ten proces, ponieważ średnio sobie z tym radzę

Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 27286
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 4594 razy

Zmiana z CNF na DNF

Post autor: Jan Kraszewski » 23 paź 2017, o 23:21

mattik pisze:Jak wygląda zamiana takiej formuły \(\displaystyle{ ((q \vee r) \neg p)}\) na DNF?
Zacznijmy od tego, że to nie jest formuła - zgubiłeś jeden spójnik.

JK

mattik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 22 paź 2017, o 16:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz

Zmiana z CNF na DNF

Post autor: mattik » 23 paź 2017, o 23:37

Jan Kraszewski pisze:
mattik pisze:Jak wygląda zamiana takiej formuły \(\displaystyle{ ((q \vee r) \neg p)}\) na DNF?
Zacznijmy od tego, że to nie jest formuła - zgubiłeś jeden spójnik.

JK
Rzeczywiście, chodziło mi oczywiście o \(\displaystyle{ ((q \vee r) \wedge \neg p)}\).

Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 27286
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 4594 razy

Re: Zmiana z CNF na DNF

Post autor: Jan Kraszewski » 23 paź 2017, o 23:39

Skorzystaj z rozdzielności koniunkcji względem alternatywy.

JK

ODPOWIEDZ