Termodynamika - pierwsza zasada termodynamiki
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 22 gru 2015, o 21:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tu
- Podziękował: 7 razy
Termodynamika - pierwsza zasada termodynamiki
Witam,
mam problem z zadaniem, które wydaje się banalne, jednak wynik nie zgadza mi się z odpowiedzią ze skryptu. Jako, że jestem świeży w tego typu sprawach to doszukuję się winy po swojej stronie.
Do turbiny gazowej dopływa gorący gaz o entalpii jednostkowej \(\displaystyle{ 1300 \frac{kJ}{kg}}\) w ilości \(\displaystyle{ 7200 \frac{kg}{h}}\). Gaz opuszcza maszynę z entalpią \(\displaystyle{ 570 \frac{kJ}{kg}}\). Obliczyć mechaniczną moc wewnętrzną maszyny, jeżeli wskutek dobrej izolacji cieplnej można ją uważać za adiabatyczną, a zmiany energii kinetycznej i potencjalnej gazu między wlotem i wylotem są pomijalnie małe. Jaka jest moc efektywna na sprzęgle turbiny, jeżeli sprawność mechaniczna (tarcie w łożyskach i potrzeby własne) wynosi \(\displaystyle{ 98 \%}\)?
mam problem z zadaniem, które wydaje się banalne, jednak wynik nie zgadza mi się z odpowiedzią ze skryptu. Jako, że jestem świeży w tego typu sprawach to doszukuję się winy po swojej stronie.
Do turbiny gazowej dopływa gorący gaz o entalpii jednostkowej \(\displaystyle{ 1300 \frac{kJ}{kg}}\) w ilości \(\displaystyle{ 7200 \frac{kg}{h}}\). Gaz opuszcza maszynę z entalpią \(\displaystyle{ 570 \frac{kJ}{kg}}\). Obliczyć mechaniczną moc wewnętrzną maszyny, jeżeli wskutek dobrej izolacji cieplnej można ją uważać za adiabatyczną, a zmiany energii kinetycznej i potencjalnej gazu między wlotem i wylotem są pomijalnie małe. Jaka jest moc efektywna na sprzęgle turbiny, jeżeli sprawność mechaniczna (tarcie w łożyskach i potrzeby własne) wynosi \(\displaystyle{ 98 \%}\)?
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Re: Termodynamika - pierwsza zasada termodynamiki
Moc będzie równa iloczynowi wydatku masowego, różnicy entalpii i sprawności mechanicznej. Przy przemianie adiabatycznej nie ma wymiany ciepła. Nie uwzględniamy również energii kinetycznej wynikającej z prędkości gazu przy wylocie(ponieważ tak nam podano w treści). Proszę zwrócić uwagę na jednostki.
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 22 gru 2015, o 21:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tu
- Podziękował: 7 razy
Re: Termodynamika - pierwsza zasada termodynamiki
Też tak myślałem, jednak odpowiedzi ze skryptu wynoszą: \(\displaystyle{ N_{i}=1550kW}\), zaś moc efektywna \(\displaystyle{ N_{e}=1519kW}\), co nijak pokrywa się z moimi wynikami.
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 22 gru 2015, o 21:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tu
- Podziękował: 7 razy
Re: Termodynamika - pierwsza zasada termodynamiki
\(\displaystyle{ \dot{Q}=\dot{m} \times ( h_{2}- h_{1})+\dot{ L_{i}}}\);
\(\displaystyle{ \dot{Q}=0}\)
Z tego \(\displaystyle{ \dot{ L_{i}}=\dot{m} \times ( h_{1}- h_{2})=1460kW}\)
Oczywiście strumień masy \(\displaystyle{ \dot{m}=2 \frac{kg}{s}}\)
\(\displaystyle{ \dot{Q}=0}\)
Z tego \(\displaystyle{ \dot{ L_{i}}=\dot{m} \times ( h_{1}- h_{2})=1460kW}\)
Oczywiście strumień masy \(\displaystyle{ \dot{m}=2 \frac{kg}{s}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 22 gru 2015, o 21:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tu
- Podziękował: 7 razy