Witam mam podany układ równać:
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} px+y+z=0\\x+py+z=0\\x+y+pz=0 \end{array}}\)
i mam znaleźć wszystkie wartości parametru \(\displaystyle{ p \in \RR}\), dla których układ równań o niewiadomych \(\displaystyle{ x,y,z \in \RR}\) ma rozwiązania różne od \(\displaystyle{ x = y = z = 0}\).
Czy dobrze robię licząc wyznacznik główny który wychodzi \(\displaystyle{ (p-1)(p ^{2} +p+2)}\), a odpowiedź jest \(\displaystyle{ p = 1}\).
układ równań z parametrem "metoda Cramera"
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 6 lip 2017, o 20:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
układ równań z parametrem "metoda Cramera"
Ostatnio zmieniony 22 paź 2017, o 23:25 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Częściowy brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm.
Powód: Częściowy brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm.
- szw1710
- Gość Specjalny
- Posty: 18811
- Rejestracja: 1 cze 2010, o 22:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Cieszyn
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 3746 razy
układ równań z parametrem "metoda Cramera"
Układ musi być nieoznaczony. Czy dla pozostałych pierwiastków wyznacznika jest sprzeczny? Wyznacznik ma dwa pierwiastki. Źle go obliczyłeś.