Wyznaczyć pierwiastki wielomianu, czy popełniłem błąd?.
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 1 cze 2017, o 13:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 17 razy
Wyznaczyć pierwiastki wielomianu, czy popełniłem błąd?.
Liczba \(\displaystyle{ 1-4j}\) jest pierwiastkiem wielomianu \(\displaystyle{ V(x)= x^{5} - 11x^{4}+ 60x^{3}-220x^{2}+459x-289}\) . Wyznaczyć pozostałe pierwiastki wielomianu.
Proszę o sprawdzenie i ewentualne naprostowanie moich obliczeń.
\(\displaystyle{ x_{1} = 1-4j}\), więc wiemy że \(\displaystyle{ x_{2} = 1+4j}\).
Później rozpisałem to tak: \(\displaystyle{ W(x)=(x- x_{1}) \cdot (x- x_{2} ) \cdot Q(x)}\)
Po podstawieniu za \(\displaystyle{ x_{1}}\) i \(\displaystyle{ x_{2}}\) do \(\displaystyle{ W(x)=(x- x_{1}) \cdot (x- x_{2} )}\) wyszło mi: \(\displaystyle{ W(x)=x^{2}-2x+16}\).
Teraz po podzieleniu tego przez nasz początkowy wielomian \(\displaystyle{ V(x)}\) wychodzi mi: \(\displaystyle{ x^{3}-9 x^{2} +26x-24}\) i dalej nie wiem jak wyliczyć z tego \(\displaystyle{ x_{3}}\) oraz \(\displaystyle{ x_{4}}\), ponieważ po uproszczeniu otrzymuje: \(\displaystyle{ x^{2} \cdot (x-9)+2 \cdot (13x-12)}\) .
Prosił bym o sprawdzenie moich obliczeń i ewentualną pomoc w dalszej części zadania.
Proszę o sprawdzenie i ewentualne naprostowanie moich obliczeń.
\(\displaystyle{ x_{1} = 1-4j}\), więc wiemy że \(\displaystyle{ x_{2} = 1+4j}\).
Później rozpisałem to tak: \(\displaystyle{ W(x)=(x- x_{1}) \cdot (x- x_{2} ) \cdot Q(x)}\)
Po podstawieniu za \(\displaystyle{ x_{1}}\) i \(\displaystyle{ x_{2}}\) do \(\displaystyle{ W(x)=(x- x_{1}) \cdot (x- x_{2} )}\) wyszło mi: \(\displaystyle{ W(x)=x^{2}-2x+16}\).
Teraz po podzieleniu tego przez nasz początkowy wielomian \(\displaystyle{ V(x)}\) wychodzi mi: \(\displaystyle{ x^{3}-9 x^{2} +26x-24}\) i dalej nie wiem jak wyliczyć z tego \(\displaystyle{ x_{3}}\) oraz \(\displaystyle{ x_{4}}\), ponieważ po uproszczeniu otrzymuje: \(\displaystyle{ x^{2} \cdot (x-9)+2 \cdot (13x-12)}\) .
Prosił bym o sprawdzenie moich obliczeń i ewentualną pomoc w dalszej części zadania.
Ostatnio zmieniony 22 paź 2017, o 23:12 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
-
- Użytkownik
- Posty: 6592
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 1426 razy
Wyznaczyć pierwiastki wielomianu, czy popełniłem błąd?.
\(\displaystyle{ W_{1}(2) = 0.}\)
Twierdzenie Bezout: podzielenie przez dwumian \(\displaystyle{ (x-2).}\)
Twierdzenie Bezout: podzielenie przez dwumian \(\displaystyle{ (x-2).}\)
Ostatnio zmieniony 22 paź 2017, o 19:17 przez janusz47, łącznie zmieniany 1 raz.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 7895
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 243 razy
- Pomógł: 3093 razy
Wyznaczyć pierwiastki wielomianu, czy popełniłem błąd?.
Mnie wychodzi:Jakubb21 pisze: Po podstawieniu za \(\displaystyle{ x_{1}}\) i \(\displaystyle{ x_{2}}\) do \(\displaystyle{ W(x)=(x- x_{1}) \cdot (x- x_{2} )}\) wyszło mi: \(\displaystyle{ W(x)=x^{2}-2x+16}\).
Teraz po podzieleniu tego przez nasz początkowy wielomian \(\displaystyle{ V(x)}\) wychodzi mi: \(\displaystyle{ x^{3}-9 x^{2} +26x-24}\)
\(\displaystyle{ W(x)=(x-(1-4j))(x-(1+4j))=x^2-2x+17\\ V(x)= x^{5} - 11x^{4}+ 60x^{3}-220x^{2}+459x-289=\\=(x^2-2x+17)(x^3-9x^2+25x-17)=(x^2-2x+17)(x-1)(x^2-8x+17)=\\=(x^2-2x+17)(x^3-9x^2+25x-17)=(x^2-2x+17)(x-1)((x-4)^2+1)=\\=(x-1+4j))(x-1-4j)(x-1)(x-4+j)(x-4-j)}\)
Ostatnio zmieniony 22 paź 2017, o 23:14 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Błąd tagowania. Poprawa wiadomości.
Powód: Błąd tagowania. Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 16 paź 2017, o 17:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lebendigentanz
- Podziękował: 4 razy
Wyznaczyć pierwiastki wielomianu, czy popełniłem błąd?.
\(\displaystyle{ x^{3}-9x^{2}+26x-24}\) Możesz tutaj również zastosować twierdzenie o pierwiastkach całkowitych i wymiernych wielomianu. Podpowiem, że po podstawieniu za \(\displaystyle{ 2}\) wielomian daje \(\displaystyle{ 0}\) czyli dzielisz to przez \(\displaystyle{ x-2}\). Delta i miejsca zerowe.
Edit. obliczeń nie sprawdzałem.
Edit. obliczeń nie sprawdzałem.
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 1 cze 2017, o 13:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 17 razy
Wyznaczyć pierwiastki wielomianu, czy popełniłem błąd?.
Już wiem gdzie się pomyliłem. Przy liczeniu \(\displaystyle{ W(x)}\) nie dodałem \(\displaystyle{ 1}\) i zamiast \(\displaystyle{ 16}\) jest \(\displaystyle{ 17}\). Teraz wszystko jest już ok. Dziękuje kerajs