Witajcie,
czy ktoś mógłby wytłumaczyć mi co to znaczy macierz kongruentna i jak ją wyprodukować?
Macierz kongruentna
-
- Użytkownik
- Posty: 6592
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 1426 razy
Re: Macierz kongruentna
Kongruentość jest dwuargumentową relacją równoważności.
Dla macierzy:
Dwie kwadratowe macierze \(\displaystyle{ A, \ \ B}\) są kongruentne wtedy i tylko wtedy, gdy istnieje taka nieosobliwa macierz \(\displaystyle{ P,}\) że \(\displaystyle{ B = P^{T}\cdot A\cdot P.}\)
Dla macierzy:
Dwie kwadratowe macierze \(\displaystyle{ A, \ \ B}\) są kongruentne wtedy i tylko wtedy, gdy istnieje taka nieosobliwa macierz \(\displaystyle{ P,}\) że \(\displaystyle{ B = P^{T}\cdot A\cdot P.}\)