\(\displaystyle{ k+ \lim_{ s \to -\frac{1}{T} } \left[ \frac{k}{s\left( Ts+1\right) } e ^{st} \left( s + \frac{1}{T} \right) \right]}\)
Może mi ktoś podpowiedzieć jak rozwiązać tą granicę?
Odpowiedź: \(\displaystyle{ k \left( 1 - e ^{ \frac{-t}{T} } \right)}\) i fizycznie jest to odpowiedź członu inercyjnego I rzędu na zadany skok jednostkowy
Granica z metody reziduów
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15207
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 161 razy
- Pomógł: 5046 razy
Re: Granica z metody reziduów
W takiej formie to jest bardzo proste:
\(\displaystyle{ \frac{s+\frac 1 T}{Ts+1} =\frac 1 T}\) dla \(\displaystyle{ s\neq -\frac 1 T}\), a dalej nie ma nawet żadnego symbolu nieoznaczonego.
\(\displaystyle{ \frac{s+\frac 1 T}{Ts+1} =\frac 1 T}\) dla \(\displaystyle{ s\neq -\frac 1 T}\), a dalej nie ma nawet żadnego symbolu nieoznaczonego.