Na jakiej wysokości nad powierzchnią Ziemi
-
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 11 lut 2017, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 13 razy
Na jakiej wysokości nad powierzchnią Ziemi
Na jakiej wysokości nad powierzchnią Ziemi ciężar ciał jest o \(\displaystyle{ p=0,01}\) mniejszy od ciężaru na powierzchni? Przyjmij promień Ziemi \(\displaystyle{ R_{z}=6370 km}\).
Serdecznie proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania,
Dziękuję i pozdrawiam serdecznie
Serdecznie proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania,
Dziękuję i pozdrawiam serdecznie
-
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 11 lut 2017, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 13 razy
Na jakiej wysokości nad powierzchnią Ziemi
Nie jestem pewien, ale mamy po prostu wziąć \(\displaystyle{ g=10 \frac{m}{s^{2}}}\) i jeżeli \(\displaystyle{ h}\) oznaczymy jako tą odległość od Ziemi to otrzymać \(\displaystyle{ h}\) ze wzoru
\(\displaystyle{ g-p=G \frac{M}{(R_{z}+h)^{2}}}\)? I wartości \(\displaystyle{ G}\), \(\displaystyle{ M}\) oraz \(\displaystyle{ R_{z}}\) po prostu podstawić pod wzór?-- 23 paź 2017, o 21:50 --Właśnie nie jestem pewny czy w ten sposób jest poprawnie. Gdyby ktoś moglby mnie poprawić byłbym bardzo wdzięczny.
\(\displaystyle{ g-p=G \frac{M}{(R_{z}+h)^{2}}}\)? I wartości \(\displaystyle{ G}\), \(\displaystyle{ M}\) oraz \(\displaystyle{ R_{z}}\) po prostu podstawić pod wzór?-- 23 paź 2017, o 21:50 --Właśnie nie jestem pewny czy w ten sposób jest poprawnie. Gdyby ktoś moglby mnie poprawić byłbym bardzo wdzięczny.
-
- Użytkownik
- Posty: 611
- Rejestracja: 17 lut 2016, o 21:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 67 razy
Re: Na jakiej wysokości nad powierzchnią Ziemi
Uściślij co oznacz p, czy to 1 % czy 0,01 \(\displaystyle{ \frac{m}{s^2}}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 11 lut 2017, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 13 razy
Na jakiej wysokości nad powierzchnią Ziemi
Dziękuję serdecznie,
Dziękuję serdecznie za pomoc i pozdrawiam.
Innymi słowy, \(\displaystyle{ p=0,01 \frac{m}{s^{2}}}\)Stefaniak1916 pisze:Na jakiej wysokości nad powierzchnią Ziemi ciężar ciał jest o \(\displaystyle{ p=0,01}\) mniejszy od ciężaru na powierzchni?
Dziękuję serdecznie za pomoc i pozdrawiam.