Podwójne pierwiastki

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
GeneralXavi

Podwójne pierwiastki

Post autor: GeneralXavi »

Witam, analizuję jedno zadanie i autor zbyt szybko przeskoczył i nie rozumiem rozkładu. Proszę o wytłumaczenie jak z lewej strony, wychodzi prawa.

\(\displaystyle{ 2 \cdot \sqrt{ \sqrt{5} + 2} \cdot \sqrt{ \sqrt{5} - 2} = 2 \sqrt{5 - 4}}\)

Wydaje mi się, że chodzi o wzór skróconego mnożenia \(\displaystyle{ (a+b)(a-b)}\), ale jak to dokładnie rozłożyć, to nie wiem, gdzieś się gubię.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22207
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3754 razy

Re: Podwójne pierwiastki

Post autor: a4karo »

Wsk \(\displaystyle{ \sqrt a\sqrt b=\sqrt{ab}}\)
ODPOWIEDZ