Wyznaczenie reakcji w łożyskach.
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 12 kwie 2016, o 17:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: poznan
Wyznaczenie reakcji w łożyskach.
Nie wiem co zrobić z siłą S. Czy jak ją rozłożę na składowe to czy sumuje się z składowymi siły Ft2.
Siła S obciążeniem wału pochodzącym od koła basowego i przyłożoną do osi wału.
http://wstaw.org/w/4Gft/
Siła S obciążeniem wału pochodzącym od koła basowego i przyłożoną do osi wału.
http://wstaw.org/w/4Gft/
-
- Moderator
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 757 razy
Re: Wyznaczenie reakcji w łożyskach.
Rozkładasz wszystkie siły działające na koła na składowe \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\) i obliczasz składowe \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\) reakcji. Dla każdego łożyska masz:
Siła \(\displaystyle{ S}\) wespół z odpowiednim momentem skręcającym zastępuje siłę \(\displaystyle{ F_{t2}}\), więc przy wyznaczaniu reakcji łożysk uwzględniamy tylko jedną z tych sił. Podobnież można siłę \(\displaystyle{ F_{t1}}\)zastąpić przez moment skręcający i siłę przesuniętą do osi wału.
- \(\displaystyle{ R=\sqrt{R_x^2+R_y^2}}\)
Siła \(\displaystyle{ S}\) wespół z odpowiednim momentem skręcającym zastępuje siłę \(\displaystyle{ F_{t2}}\), więc przy wyznaczaniu reakcji łożysk uwzględniamy tylko jedną z tych sił. Podobnież można siłę \(\displaystyle{ F_{t1}}\)zastąpić przez moment skręcający i siłę przesuniętą do osi wału.
Ostatnio zmieniony 21 paź 2017, o 21:50 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 6759
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 1096 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 12 kwie 2016, o 17:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: poznan
Re: Wyznaczenie reakcji w łożyskach.
W cały zadaniu chodzi o zaprojektowanie wałka przekładni pasowej. Po drodze wiadomo trzeba wyznaczyć momenty, średnice wałka, podobierać łożyska, ... . Nie chce na starcie popełnić błędu, żeby się z tym za długo nie bawić.
-
- Użytkownik
- Posty: 6759
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 1096 razy
Re: Wyznaczenie reakcji w łożyskach.
To mniejsze koło jest kołem zębatym? Jeżeli tak, to po za średnicą podziałową trzeba znać kąt przyporu.
Potrzebna jest znajomość kątów nabiegania pasa (pasów klinowych) na koło pasowe i siły miedzyzębnej.
W obliczeniach mozna powzorować się na obliczeniach /projekcie
WYMIARY I UŁOŻYSKOWANIE WAŁU POŚREDNIEGO, w
http://fazer_club.fm.interiowo.pl/reduktor/czesc2.htm
Potrzebna jest znajomość kątów nabiegania pasa (pasów klinowych) na koło pasowe i siły miedzyzębnej.
W obliczeniach mozna powzorować się na obliczeniach /projekcie
WYMIARY I UŁOŻYSKOWANIE WAŁU POŚREDNIEGO, w
http://fazer_club.fm.interiowo.pl/reduktor/czesc2.htm
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 12 kwie 2016, o 17:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: poznan
Re: Wyznaczenie reakcji w łożyskach.
Tak to mniejsze koło jest kołem zębatym. Tylko że aż takich szczegółów nie obejmuje to zadanie, a jedynie ogranicza się do dobrania odpowiedniego wpustu na do koła zębatego nasadzane na wał.
W głównej mierze chodzi mi o podpowiedź co do ułożenia równań równowagi i momentów po z rzutowaniu na płaszczyznę XZ i YZ.
W głównej mierze chodzi mi o podpowiedź co do ułożenia równań równowagi i momentów po z rzutowaniu na płaszczyznę XZ i YZ.
-
- Użytkownik
- Posty: 6759
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 1096 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 12 kwie 2016, o 17:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: poznan
Re: Wyznaczenie reakcji w łożyskach.
Składowa ta była już w zadaniu, zapewne pochodzi od koła zębatego.
-
- Moderator
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 757 razy
Re: Wyznaczenie reakcji w łożyskach.
Wtedy kąt przyporu:
- \(\displaystyle{ \arctg{\frac{F_{r1}}{F_{t1}}\approx20^\circ}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 12 kwie 2016, o 17:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: poznan
Re: Wyznaczenie reakcji w łożyskach.
A czy rozkład sił na składowe który dokonałem jest poprawny. W głównej mierze chodzi mi o ten manewr z siłą S i Ft2, czyli sprowadzenie ich do jednego punktu . Czy składowe od siły S i Ft2 się sumują.
http://wstaw.org/w/4Gip/
http://wstaw.org/w/4Gip/
-
- Użytkownik
- Posty: 6759
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 1096 razy
Re: Wyznaczenie reakcji w łożyskach.
Jeżeli siła \(\displaystyle{ S_2}\) jest siłą w pasie, to jest ona styczną do walca powierzchni zatem nie ma tu składowej normalnej.
- siwymech
- Użytkownik
- Posty: 2354
- Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Targ
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 587 razy
Re: Wyznaczenie reakcji w łożyskach.
Schemat rys. obrazuje obciążenie wału:napędzającym kołem pasowym i kołem zębatym o zębach prostych.
............................
Koło pasowe może być obciążone : ciężarem własnym( w zadaniu pominięto) i napięciemi od cięgna- pasa tkzw. napięciem czynnym\(\displaystyle{ F _{t2}}\) i biernym \(\displaystyle{ F' _{t2}}\) .
Gdzie związek miedzy nimi opisuje zalezność Eulera: \(\displaystyle{ F _{t2}=F' _{t2} \cdot e ^{\mu\phi}}\).
Wg. mnie obciążenie od pasa( napięcie czynne i bierne) sprowadzono do środka osi wału i oznakowano jako siłę \(\displaystyle{ S}\), co byłoby zgodne z metodyką przy rozpatrywaniu obc. wału.
/Moim zdaniem, na schemacie rys. te dwa napięcia składowe powinny być wrysowane jako siły na obwodzie koła pasowego, wtedy nie byłoby potrzeby wprowadzania siły obwodowej \(\displaystyle{ F _{t2}}\). Prawdopodobnie autur zadania wprowadził tę siłę, aby móc tę siłę policzyć z momentu obrotowego przenoszonego przez koło, lub mając podaną wartość tej siły obl. moment obr. na kole, niezbędny do obl. naprężeń skręcających.
...........................................................................
Proponuję.
Sprowadzić obciążenia do osi wału.
Potraktować wał jako belkę. Narysować schematy obc.( uzwzgl. położenie kół) wału siłami działającymi w płaszczyźnie pionowej(y,z) i poziomej ( x,z) i obl reakcje składowe w tych płaszczyznach. Złożyć reakcje z dwóch płaszczyzn znajdując ich wartości wypadkowe.
\(\displaystyle{ S _{y}=S \cdot \cos \alpha ,F _{r 1y}=F _{r1}}\)
\(\displaystyle{ S _{x}=S \cdot \sin \alpha , F _{t1}}\)
/Na schematach belek uwzgl. znaki sił w stosunku do przyjętych zwrotów osi!/
............................
Koło pasowe może być obciążone : ciężarem własnym( w zadaniu pominięto) i napięciemi od cięgna- pasa tkzw. napięciem czynnym\(\displaystyle{ F _{t2}}\) i biernym \(\displaystyle{ F' _{t2}}\) .
Gdzie związek miedzy nimi opisuje zalezność Eulera: \(\displaystyle{ F _{t2}=F' _{t2} \cdot e ^{\mu\phi}}\).
Wg. mnie obciążenie od pasa( napięcie czynne i bierne) sprowadzono do środka osi wału i oznakowano jako siłę \(\displaystyle{ S}\), co byłoby zgodne z metodyką przy rozpatrywaniu obc. wału.
/Moim zdaniem, na schemacie rys. te dwa napięcia składowe powinny być wrysowane jako siły na obwodzie koła pasowego, wtedy nie byłoby potrzeby wprowadzania siły obwodowej \(\displaystyle{ F _{t2}}\). Prawdopodobnie autur zadania wprowadził tę siłę, aby móc tę siłę policzyć z momentu obrotowego przenoszonego przez koło, lub mając podaną wartość tej siły obl. moment obr. na kole, niezbędny do obl. naprężeń skręcających.
...........................................................................
Proponuję.
Sprowadzić obciążenia do osi wału.
Potraktować wał jako belkę. Narysować schematy obc.( uzwzgl. położenie kół) wału siłami działającymi w płaszczyźnie pionowej(y,z) i poziomej ( x,z) i obl reakcje składowe w tych płaszczyznach. Złożyć reakcje z dwóch płaszczyzn znajdując ich wartości wypadkowe.
\(\displaystyle{ S _{y}=S \cdot \cos \alpha ,F _{r 1y}=F _{r1}}\)
\(\displaystyle{ S _{x}=S \cdot \sin \alpha , F _{t1}}\)
/Na schematach belek uwzgl. znaki sił w stosunku do przyjętych zwrotów osi!/
-
- Użytkownik
- Posty: 6759
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 1096 razy
Re: Wyznaczenie reakcji w łożyskach.
wawrzus228, dla czego, z jakiego powodu nie chce Kolega napisać pełnej i oryginalnej treścia zadania?