Odwrotna transformata Fouriera.

szuchasek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 369
Rejestracja: 9 paź 2013, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 50 razy

Odwrotna transformata Fouriera.

Post autor: szuchasek »

Pomoże mi ktoś obliczyć taką całkę: \(\displaystyle{ x(t)= \frac{1}{2 \pi} \int_{- \infty }^{ \infty } \frac{ \frac{1}{2} }{3-j \omega} e ^{j \omega t}d \omega}\)?

Zrobić to przez części, czy może jest jakiś wzór "pomocniczy" do tego typu całek?
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7910
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1670 razy

Re: Odwrotna transformata Fouriera.

Post autor: janusz47 »

Całkuj dwukrotnie "przez części", przedstawiając całkę jako sumę dwóch całek w granicach od \(\displaystyle{ -\infty, 0}\) i od \(\displaystyle{ 0, \infty.}\)
ODPOWIEDZ