Oblicz granicę funkcji:
\(\displaystyle{ \lim_{ x\to 1 } \frac{|\tg (x-1)|}{(x-1)^2}}\)
Granica funkcji z modułem
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 11 paź 2016, o 07:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
Granica funkcji z modułem
Ostatnio zmieniony 21 paź 2017, o 16:32 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15207
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 161 razy
- Pomógł: 5046 razy
Granica funkcji z modułem
\(\displaystyle{ \lim_{ x\to 1 } \frac{|\tg(x-1)|}{(x-1)^2}=+\infty}\)
By to pokazać, skorzystaj z \(\displaystyle{ (x-1)^2=|x-1|^2}\) i z granicy specjalnej
\(\displaystyle{ \lim_{t \to 0} \frac{\tg t}{t} =1}\)
By to pokazać, skorzystaj z \(\displaystyle{ (x-1)^2=|x-1|^2}\) i z granicy specjalnej
\(\displaystyle{ \lim_{t \to 0} \frac{\tg t}{t} =1}\)